Marti 21 Mai 2024, Actualizat acum 141 zile 12:00 am

 

Tramvaiul Ionel, din familia Papatram a ajuns la… grădiniță

Copiii de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 13 l-au cunoscut azi pe Ionel. Și asta nu e tot!
Cei mici l-au desenat, decupat, colorat și l-au pregătit. Astfel că cei aproape 60 de copii au plecat acasă cu… tramvaiul Ionel.
Copiii au aflat de povestea tramvaiului chiar de la creatorul acestuia, Silviu Teodor-Stanciu, un mare pasionat al mijloacelor de transport pe șine, absolvent al Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Seria de poveşti ilustrate „Papatram şi compania‟ este publicată de editura Adenium.  grupa Fluturaşilor, coordonată Doina Radu şi Profira Tudorache şi grupa Voiniceilor, sub îndrumarea educatoarelor Emilia Lucaci şi Angela Mihalache.

Ideea de a-l crea pe Papatram a venit în urma organizării evenimentelor pentru copii din cadrul Săptămânii Mobilității la Iași, în septembrie 2011. Interesul manifestat de cei mici pentru acest mijloc de transport, pentru istoria lui ori modul de funcționare, l-a determinat pe Silviu să conceapă o serie de personaje atractive, care, de-a lungul a mai multor episoade, să răspundă tuturor întrebărilor acestora. Fiecare personaj reprezintă tipologii umane diferite, confruntate cu situații inspirate din viața reală, într-un cadru inspirat din istoria tramvaiului ieşean. Proiectul a fost îndrăgit de Editura Adenium din Iași, cu susținerea căreia Papatram precum și compania acestuia au prins viață. 

Papatram, apariţie constantă în fiecare număr, reprezintă tipologia bătrânului înțelept, ce oferă sfaturi și învățături mai tinerilor colegi de depou (compania) aflați în situații limită. Fiecare număr evidențiază episoade memorabile din istoria transportului public ieșean, aducând în prim-plan diferite modele de tramvaie, unele de mult dispărute din viaţa oraşului. Poveștile lui Papatram au caracter moralizator, contribuind la dezvoltarea personalității copiilor ce le citesc. Revistele sunt însoțite de jocuri de perspicacitate și informații inedite. 

Protagoniştii primului număr al seriei au fost prezenţi „în carne şi oase‟ în Piaţa Palatului: este vorba despre binecunoscutul tramvai de epocă (pe nume Papatram) şi un tramvai galben de tip GT 4 (Günter).

Proiectul este derulat cu ajutorul editurii Adenium, al firmei National Paints şi RATP Iaşi.
http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*