Mălina Ciobanu a fost selectată la concursul Români pentru o lume, alături de alți trei ieșeni. Mâine vom afla câștigătorii.
Mălina Ciobanu are 15 ani şi este o tânără violonistă, elevă a Colegiului Naţional de Artă „Octav Bancilă” Iaşi. Dragostea sa pentru vioară a început la şapte ani. Încă din acea perioadă l-a îndrăgit pe Paganini. La doar 10 ani, cânta deja Capricii de Paganini, iar la vârsta de 14 ani, interpreta ca solistă cu orchestra din Bacău Concertul nr.1 de Paganini. Cea mai valoroasă apreciere în ce priveşte interpretarea personală a muzicii lui Paganini a venit peste trei ani din partea marelui violonist Pierre Amoyal, cu ocazia participării la masterclass-uri în Austria. Impresionat de calităţile violonistice tehnice şi interpretative ale Mălinei, maestrul Amoyal a invitat-o la clasa lui, în Elveţia, la Universitatea din Lausanne. Din păcate, din lipsă de sponsori, nu i-a putut onora invitaţia. Prin câştigarea unor premii importante, precum şi prin participarea la unele masterclass-uri organizate de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, a fost remarcată şi sprijinită de mari personalităţi ale vieţii muzicale româneşti, precum: violoniştii Alexandru Tomescu şi Şerban Lupu, care i-au fost şi profesori.
În prezent, Mălina studiază sub îndrumarea lectorului universitar doctor Raluca Dobre şi cântat un număr de 10 concerte cu orchestre ale filarmonicilor din Ploieşti, Iaşi, Botoşani şi Bacău. Anul 2010 a fost un an de cotitură în „cariera” sa, deoarece a fost acceptată în programul BCR Speranţe, care i-a finanţat deplasări în străinătate la două masterclass-uri, în Austria, la concursuri de vioară în Italia şi Germania, precum şi pregatirea cu violonişti de marcă din România (Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Şerban Lupu şi alţii). Deplasările în străinatate i-au evidenţiat faptul că pentru a ajunge o violonistă de marcă este nevoie de o pregătire cu interpreţi violonişti şi profesori de succes, pentru a învăţa din experienţa lor.
În concurs au mai fost acceptați: Carmen Ciobanu: 22 de ani, studentă la Facultatea de Arte Decorative şi Design – Master anul l, la secţia Grafică Publicitară, Universitatea de Arte ,,George Enescu”, Ioana Palamar: 24 de ani ani, absolventă a secţiei de Pictură a Facultăţii de Arte Vizuale şi Design şi de Masterat, Universitatea de Arte „George Enescu” și Roxana Elena Ichim: 19 ani, studentă la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, specializarea Științe Politice, Universitatea „Al. Ioan Cuza”, Iași.
Concursul „Tribut Valorilor Culturale Româneşti” este organizat de Fundația Sergiu Celibidache.
sursa: