Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

 

Filmele lui Cristian Mungiu vor rula în Irlanda

Lungmetrajele „După dealuri” de Cristian Mungiu şi  „A fost sau n-a fost” de Corneliu Porumboiu vor fi proiectate la Subtitle European Film Festival, un eveniment care se va desfăşura în comitatul Kilkenny din Irlanda.
Potrivit Mediafax,  Subtitle European Film Festival cuprinde cele mai recente 35 de filme europene, printre care „După dealuri”, de Cristian Mungiu, şi comedia franceză  „Les Intouchables”, de Olivier Nakache.

„După dealuri” este scris şi regizat de ieşeanul Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran, iar imaginea este semnată de Oleg Mutu. Filmul „După dealuri”  spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichita (Cosmina Stratan), (amândouă actriţe fiind din Iaşi), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Lungmetrajul a avut premiera mondială în 2012, la Cannes – cel mai important festival de film de autor din lume -, unde a fost premiat pentru scenariu şi pentru interpretare,  devenind astfel, prima peliculă românească reţinută pe lista scurtă a celor mai bune nouă filme străine ale anului, la premiile Oscar.

Subtitle European Film Festival se va desfăşura în perioada 25 noiembrie – 1 decembrie.

sursa: mediafax.ro

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*