Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Aberaţii politice! Un centru din Budăi pentru persoane cu dizabilităţi nu poate funcţiona din cauza Guvernului

Un centru social de un milion euro nu poate fi pus în funcţiune din cauza birocraţiei excesive. Nu mai puţin de şapte instituţii trebuie să avizeze angajarea până şi a unei femei de serviciu. Ultima verigă este Guvernul, care trebuie să emită o hotărâre în acest sens

O investiţie cu capital străin de peste un milion de euro nu poate fi fructificată de autorităţi. Direcţia de Asistenţă Socială a finalizat, în luna august, construirea unui centru social  pentru persoanele cu handicap la Budăi, însă Guvernul pune beţe în roate funcţionării acestuia. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Băncii Mondiale, dar centrul nu poate fi utilizat întrucât Executivul nu a dat încă undă verde angajării de personal. La centru trebuie angajate circa 75 de persoane, iar efortul bugetar anual ajunge la peste 1,3 milioane lei. „Există probabilitatea să pierdem banii„, a declarat directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Iaşi, Ion Florin.

Un ordin comun dat recent de ministrul Muncii şi cel al Finanţelor a făcut din recrutarea de personal una de-a dreptul hilară. Astfel, potrivit ordinului 2041/2013, posturile pot fi deblocate doar după ce se urmează o procedură birocratică cu un flux de acte care trebuie să treacă prin cel puţin şapte instituţii. Astfel, DGASPC anunţă Consiliul Judeţean (ordonator de credite) de necesitatea acoperirii posturilor vacante. CJ trimite documentaţia pentru avizare la Agenţia de Prestaţii Sociale şi Direcţia Generală de Finanţe Publice. După parcurgerea acestei etape, actele sunt trimise de CJ la Ministerul Mediului, care, la rândul lui, având o situaţie centralizatoare la nivel naţional, cere la Ministerul Finanţelor un nou aviz. Ulterior, documentaţia se întoarce la Ministerul Mediului care redactează un proiect de hotărâre de Guvern. „Se ajunge la situaţia în care dacă vrem să angajăm o femeie de serviciu, trebuie să o facem prin hotărâre de Guvern„, a completat Florin. La nivel judeţean, etapa de avizare durează cel mult o lună, dar în momentul în care documentaţia ajunge la Bucureşti nu existe termene precise pentru intrarea în vigoare. „Până la sfârşitul acestui an, nu vom putea angaja pe nimeni la centrul de la Budăi. Chiar dacă s-ar îndeplini toate aceste proceduri, apoi urmează concursurile pentru ocuparea posturilor”, a mai spus directorul DGASPC. Centrul de la Budăi are 90 de locuri, iar, la sfârşitul acestui an, va expira contractul de finanţare cu Banca Mondială. În cazul în care centrul nu va fi pus în funcţiune, există pericolul ca forul să ceară returnarea fondurilor.

sursa: evenimentul.ro

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*