Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Premiat cu Nobel, născut din părinţi ieşeni

Kenneth Arrow, laureat al Premiului Nobel în Economie, a primit astăzi din partea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi titlul de Doctor Honoris Causa. În discursul său, reputatul economist, în vârstă de 92 de ani, a făcut referire la originale sale româneşti. Mai exact, mama sa, Lilian este din Iaşi, iar tatăl său, Harry, este din Podu Iloaie. Împreună cu părinţii săi, a emigrat în Statele Unite ale Americii în urmă pe vremea când avea doar 2 ani.

Distincţia primită astăzi la Universitatea Al. I. Cuza este cel de-al 100 lea titlu de Doctor Honoris Cauza din cariera sa.

Kenneth Arrow a primit premiul Nobel pentru Economie în 1972, pe când avea doar 51 de ani fiind cel mai tânar laureat cu Nobel. Mai mult, alţi trei foşti doctoranzi de-ai săi au fost la rândul lor laureaţi cu Nobel.

Opera lui Kenneth Arrow explică riguros, cu acuratețea logicii și matematicii moderne, o multitudine de fapte și procese sociale, de la funcționarea sistemului economic general la organizarea canalelor de informații și a firmelor. Printre cele mai cunoscute realizări ale sale se numără teoria imposibilităţii, teoria generală a echilibrului – considerată „piatra filosofală” a economiştilor – şi teoria ceşterii economice endogene.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*