Începutul unui nou an școlar îi determină pe polițiștii din Iași să ia măsuri suplimentare astfel încât ieșenii să se simtă în siguranță și să nu se producă blocaje în traficul rutier. Pentru evitarea unor asemenea situații, școlile din zonele aglomerate își vor organiza festivităţile de deschidere a noului an şcolar, la ore diferite.
„Astfel, patrulele de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor. Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei ieşene. De asemenea, la fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare.” se arată într-un comunicat de presă trimis de IPJ Iași, redactiei noastre.
Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, vor fi supravegheate traseele de deplasare a elevilor. Întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, se vor efectua patrulări în zona şcolilor şi când elevii nu au cursuri.
Se efectuează controale la toate unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994, privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.
O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural. Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi.
O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt vulnerabili la implicarea în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind imprevizibile pentru conducătorii auto. Astfel, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor. Pentru siguranţa elevilor, au fost identificaţi toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia au fost instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.
În cursul anului şcolar trecut s-a înregistrat o scădere a numărului infracţiunilor sesizate în zona adiacentă unităţilor şcolare.