Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

 

Tradiții de ziua Sfintei Cruci

Inălțarea Sfintei Cruci este prăznuită pe 14 septembrie și este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfant.
Potrivit http://www.crestinortodox.ro, în această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

– Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335;
– Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în timpul domniei împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Impărat Constantin cel Mare. Astfel, au fost descoperite pe Golgota trei cruci. Pentru a deosebi crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul de celelalte pe care au fost omorâți tâlharii, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că a ne aminti de patimile și moartea Mântuitorului.

În popor, se zice că această zi este momentul în care pământul se închide în preajma iernii, luând cu el insectele, plantele și șerpii. Bătrânii mai spun că în această zi este interzis consumul alimentelor care au ca simbol crucea: nuci, mere, struguri, usturoi, dar și pește. În magia populară românească se mai spune că aceasta este ultima zi în care mai pot fi culese plantele medicinale. Tradițiile și superstițiile diferă însă în funcție de fiecare regiune a României.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*