Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Universitatea „Cuza” în top 800

Patru universități din România sunt prezente în Clasamentul Internațional al Universităților 2013 – QS World University Rankings – care a fost publicat astăzi. Totuși, instituțiile se află la coada celor mai bune universități din lume.

Prima instituție de învățământ superior românească inclusă în top 800 mondial este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care se clasează pe locurile din eșantionul 700 – 800, potrivit unui comunicat de presă. Față de rezultatele de anul trecut, cele patru universități din România au căzut 100 de poziții în clasamentul internațional.

Pe lângă universitatea ieșeană, în top se mai află: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Lucrările academice românești nu mai sunt atât de citate și cadrele universitare pleacă din sistem.

Potrivit mediafax.ro,  Ben Sowter, coordonatorul departamentului de cercetare QS a declarat că „Motivele căderii universităților românești sunt scăderea numărului de citări ale lucrărilor academice, scăderea numărului de cadre universitare și de studenți internaționali. Acesta a mai explicat ca „dificultățile cu care se confruntă sistemul universitar în România și situația economică generală sunt printre cauzele acestei căderi în clasament” a universităților românești. Toate instituțiile evaluate au obținut mai puține puncte la criteriile după care este realizat clasamentul:

  • cercetarea academică;
  • calitatea predării;
  • angajabilitatea absolvenților;
  • gradul de internaționalizare.

În ceea ce privește evaluarea din partea companiilor angajatoare, doar „Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au înregistrat o dinamică pozitivă”, a precizat coordonatorul departamentului de cercetare din cadrul QS.

Mihaela Draghici, manager Regional QS în România: Investițiile în știință și cercetare sunt reduse și cu siguranță insuficiente pentru a concura la nivel global

Și Mihaela Draghici, Manager Regional QS în Romania, a declarat pentru HotNews.ro că  „Situația economică în România este departe de ideal, investițiile în știință și cercetare sunt reduse și cu siguranță insuficiente pentru a concura la nivel global. Cu toate acestea, faptul ca universitățile din România reușesc an de an să se mențină în clasamentele internaționale arată că acestea depun eforturi susținute”.

Clasamentul Internațional al Universitatilor realizat de QS – The QS World University Rankings – este un clasament anual al celor mai bune universități din lume. Clasamentul realizat în acest an cuprinde 100 de universități în plus față de anul trecut (astfel s-a ajuns la top 800), cu 76 de țări reprezentate.

Topul este realizat de QS pe baza reputației academice (40%), reputației în rândul angajatorilor (10%), raportului între numărul de studenți și corpul didactic (20%), numărului de lucrări academice listate în publicații de specialitate (20%), numărului cadrelor didactice internaționale (5%),numărului studenților internaționali (5%).

  • Top 800 universitati din lume: Pe locul I se afla MIT

Cea mai bună universitatea de pe mapamond este, în continuare,  MIT (Massachusetts Institute of Technology din SUA) ,la fel ca anul trecut, avand scor maxim. Pe locul al II-lea se afla Harvard University – SUA (care anul trecut era pe locul trei), iar pe locul al III-lea este University of Cambridge din Marea Britanie (anul trecut aflat pe poziția a doua).

sursa: mediafax.ro

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*