Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Programul național de screening pentru cancer de col uterin salvează vieți!

Programul național de screening pentru cancer de col uterin slavează vieți. Sute de femei care au beneficiat de analize gratuite au aflat că suferă de acest diagnostic, însă pentru că au aflat la timp, pot face tratamentul necesar salvării vieții.

Numărul ieşencelor diagnosticate cu cancer de col care ajung anual la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi este asemănător în ultimii ani, dar spre deosebire de cazurile din trecut, acum, cele mai multe paciente au cancer în forma incipientă. Medicii spun că pot fi vindecate, deoarece au fost diagnosticate la timp.

Anul trecut, la IRO se aflau în evidenţă 1.015 femei cu cancer de col uterin, iar 89 de cazuri erau noi. De la începutul anului 2013, în primele şase luni, din cele 1.069 de paciente aflate în evidenţă, 59 sunt cazuri noi. Medicii oncologi susţin că multe cazuri au fost depistate la timp şi sunt in primele faze, existând şanse de vindecare de aproape 100%.

Spre deosebire de situaţia din acest an, în trecut, multe femei ajungeau la spital prea târziu, când deja boala afectase întreg organismul şi nu se mai putea face nimic. În primele şase luni ale acestui an, în judeţul Iaşi, 26.550 de femei au primit formularul pentru screening-ul gratuit. Dintre acestea, 1.098 au aflat că sunt suspecte de cancer de col uterin, la 13.075 rezultatul a fost negativ, iar la restul încă nu s-au citit analizele. Cele la care rezultatul a fost pozitiv nu aveau niciun simptom şi au mers la medic doar ca măsură de prevenţie.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*