Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

 

Prejudiciu de 130 milioane $. DIICOT îl acuză pe Varujan Vosganian de complot și subminarea economiei naționale

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: să sesizeze Senatul României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui VOSGANIAN VARUJAN (fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator în Parlamentul României în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei), sub aspectul acuzaţiei de complot şi subminarea economiei naţionale prevăzute de art. 167 alin. 1 C.pen. şi art. 165 alin. 1 şi 2 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a din C.pen., fapte comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al economiei.

Anunțul a fost făcut public astăzi de către procurorii DIICOT. O altă cerere, de această dată înaintată Președintelui României,  sesizează începerea urmăririi penale împotriva lui VIDEANU ADRIEAN (fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010) pentru aceleași acuzații: complot şi subminarea economiei naţionale.

Procurorii susțin că în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, în calitate de miniştri ai economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul IOAN NICULAE şi au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane USD.

Procurorii arată în rechizitoriu că  societatea naţională a fost transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale. În referat se mai reţine că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Vosganian a respins, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL, acuzația de subminare a economiei naționale. Reacția ministrului Vosganian, potrivit agenției de presă mediafax: măsura promovată la nivelul Guvernului în 2008, privind acordarea unor discounturi marilor consumatori de gaze, a fost prelungită printr-o notă primită de la ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, care constata că efectele măsurii au fost benefice, a făcut ca preţul îngrăşămintelor să nu crească şi fără o astfel de măsură agricultura ar fi fost într-o situaţie disperată. Ministrul Economiei a menţionat că discountul acordat companiilor s-a ridicat la „câteva milioane de euro pe lună” şi nu s-au adresat unui om, ci unui sector de activitate în care „o anumită proprietate avea un procent destul de mare”.
El a precizat că de sprijinul din partea statului au mai beneficiat pe lângă Interagro, Azo Mureş şi Elcen Bucureşti, menţionând că nu a avut nicioadată niciun fel de relaţie financiară sau profesională cu societăţile beneficiare.

Vosganian a fost deputat în perioadele: 1990-1992, 1992-1996 și senator între 1996 – 2000; 2004 – 2008; 2008 – 2012. În toate  mandatele a reprezentat Iașul. La ultimele alegeri, în 2012 a  fost reales ca senator. Din 2007 este vicepreședinte al PNL. În perioada 2008-2012 a fost  președintele Comisiei economice, industrii și servicii în Senat.

vezi aici comunicatul DIICOT  http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/917-comunicat-de-presa-02-09-2013

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*