Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

 

„Bădăranii” la Naţionalul ieşean, în octombrie

Una dintre cele mai faimoase comedii, Bădăranii, de Carlo Goldoni, va fi prezentată, în premieră, la Teatrul Naţional, în regia lui Dan Tudor. Spectacolul va avea loc marţi, 7 octombrie, la orele 19.00.

În 1957, la Festivalul Carlo Goldoni de la Veneţia, Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru,Radu Beligan, George Calboreanu şi Silvia Dumitrescu Timică jucau în regia lui Sică Alexandrexcu, spectacolul BĂDĂRANII. Reprezentaţi a avut loc în aer liber, pe o ploaie torenţială. Șuccesul de atunci a fost răsunător.

În 2013, mari actori ai teatrului din România se încarcă cu amintirea acelui succes şi cu energia unei comedii nemuritoare şi aduc în faţa publicului BĂDĂRANII, la Teatrul Metropolis.

Un spectacol cu o abordare modernă, ce îi are în distribuţie pe:

Mircea ALBULESCU, Costel CONSTANTIN, Gheorghe VISU, Eusebiu STEFĂNESCU, Adriana TRANDAFIR, Cecilia BÂRBORĂ, Gabriela POPESCU, Miriam RIZEA, Adrian ANGHEL, Sergiu FLEŞNER, Alexandru STANCIU, Horia MUNTEAN, Walid ELLENTHEY, Dan APAVALOAIEI

Scenografia: Corina GRĂMOŞTEANU

Muzica originală: Vlaicu GOLCEA

Mişcarea scenică: Florin FIEROIU

Opera goldoniană “Badaranii” este una din capodoperele genului comedie de caracter şi a fost scrisă în 1760. Autorul, Carlo Goldoni este un cunoscut dramaturg și libretist italian din Veneția. Printre operele lui și cele ale lui Luigi Pirandello se enumeră unele dintre cele mai cunoscute opere italiene.

Supranumit de Voltaire „Molière al Italiei”, Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză.

Goldoni a reformat comedia, înlăturând miraculosul, declamația, măștile tradiționale și punând accentul pe personaje, pe explorarea caracterelor acestora și a psihologicului. Teatrul său se remarcă prin forța evocărilor, dinamism, vervă satirică, umor și optimism robust.

 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*