Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

 

Înaltă distincţie de Doctor Honoris Causa oferită de UMF unui profesor american

UMF IasiUniversitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi va acorda înalta distincţie de Doctor Honoris Causa domnului profesor universitar doctor John Hall, şeful Departamentului de Fiziologie al Centrului Medical al Universităţii Mississippi din Statele Unite ale Americii. Ceremonia în care se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa va avea loc luni, 15 iulie, de la ora 16.00, în Aula Magna „George Emil Palade”. Discursul de Laudatio va fi susţinut de Decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Prof.Univ.Dr. Doina Azoicăi. După acordarea titlului, profesorul John Hall va susţine o prelegere legată de ultimele descoperiri în domeniul legăturii dintre obezitate şi hipertensiune.
 
În calitatea sa de vice-cancelar pentru cercetare al Centrului Medical al Universităţii Mississippi, profesorul John Hall va participa, în cursul zilei de luni, 15 iulie, la întâlniri de lucru cu membrii comunităţii academice a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi în care temele abordate vor fi legate nu numai de cercetare ci şi de lidership academic, căutându-se să se creeze o punte de legătură între Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi şi Universitatea americană Mississippi, care să faciliteze schimbul de cercetători în domeniu, profesori şi studenţi între cele două universităţi.
 
Acceptarea de către profesorul John Hall, o mare personalitate a cercetării medicale mondiale, a titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi reprezintă pe lângă recunoaşterea excelenţei în cercetarea academică a Universităţii de Medicină din Iaşi şi începutul unei relaţii de colaborare durabilă cu o mare universitate din Statele Unite ale Americii.” a precizat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, Prof.Univ.Dr. Vasile Astărăstoae.
 
 
Profesorul John Hall este o personalitate marcantă a cercetării medicale americane şi chiar mondiale, fiind unul dintre cei mai mari specialişti în domeniul fiziologiei cardiovasculare. În cei 45 de ani de carieră în cercetare, a schimbat felul în care sunt abordate bolile cardiovasculare, în special hipertensiunea arterială. Continuând linia deschisă de predecesorul şi mentorul său Arthur C. Guyton în studiul hipertensiunii arteriale, profesorul John Hall a arătat care sunt mecanismele prin care obezitatea influenţează bolile cardiovasculare ceea ce duce în prezent la dezvoltarea de noi terapii.
Opera sa prodigioasă cuprinde, pe lângă cele peste 500 de articole ştiinţifice, peste 15 cărţi, dintre care cea mai cunoscută este „Tratatul de Fiziologie Medicală Guyton-Hall” tratat după care se studiază Fiziologia în toate institutele de învăţământ medical din lumea întreagă. Acest tratat a fost tradus şi în limba română, în anul 2003.
Profesorul John Hall a fost preşedinte al American Heart Association şi American Physiological Society şi editor şef a două dintre cele mai importante publicaţii de cercetări cardio-vasculare din lume: Hypertension şi American Journal of Physiology. A primit, în anul 2002, premiul Novartis pentru cercetare în hipertensiune – cel mai important premiu în domeniu la nivel mondial.
 
 
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi a fost fondată în 1879, fiind una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din România. UMF Iaşi face parte din Grupul celor 12 Universităţi de Educaţie şi Cercetare Avansată. Dintre cei 11.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai săi, 2.500 provin din 70 de ţări altele decât România, ceea ce face Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi cea mai cosmopolită instituţie de învăţământ superior din estul Europei. Raportul de evaluare din acest an al European University Association (EUA) – Institutional Evaluation Programme (IEP) califică Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” drept lider regional şi naţional în domeniului învăţământului superior.
http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*