Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

 

Deputatul Camelia Bogdănici despre atacul cu bomba: Este lamentabil faptul că Ministrul Nicolăescu nu a ţinut seama de semnalele de alarmă trase de specialiştii din acest domeniu

Democrat liberala Camelia Bogdănici speră ca incidentul de luni de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi să readucă în atenţia Ministerului Sănătăţii o problema majoră a sistemului: serviciile medicale din psihiatrie. Deputata crede că sistemul medical românesc e depăşit de dificultăţile cu care se confruntă. Ea spune că persoanele cu tulburări de schizofrenie paranoidă pot face gesturi extrem de grave, ca cel de luni, dacă nu îşi iau medicaţia la timp.
 
Este lamentabil faptul că Ministrul Nicolăescu nu a ţinut seama de semnalele de alarmă trase de specialiştii din acest domeniu. Încă din luna septembrie 2012, la Iaşi au avut loc dezbateri intense cu privire la necesitatea îmbunătăţirii situaţiei în care se află actualmente centrele de psihiatrie din Moldova. De asemenea, s-a constatat că numărul acestor centre este insuficient raportat la numărul de cazuri din regiune. În acest moment, există doar două centre de psihiatrie in Iasi care deservesc întreaga regiune. În cadrul dezbaterii mai sus amintite, s-a subliniat necesitatea înfiinţării a încă 6 centre de profil în zona Moldovei. Din păcate, pentru domnul Nicolăescu nu a reprezentat interes această problemă extrem de importantă. A fost nevoie, ca după aproape un an de la constatarea acestei nevoi stringente, să asistăm la o întâmplare ce putea avea un deznodământ tragic.
Am atras atenţia Ministerului Sănătăţii, prin numeroase demersuri iniţiate ca deputat – interpelări, întrebări, declaraţii politice ori propuneri legislative, asupra necesităţii soluţionării problemelor cu care se confruntă Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi. De curând, am solicitat Ministerului Sănătăţii să aloce sumele necesare pentru reabilitarea Pavilionului III Femei al acestui spital, corp de clădire aflat într-o stare avansată de degradare”, spune Camelia Bogdănici.
 
Pedelista a iniţiat demersuri ce au vizat creşterea rolului psihologului în interiorul sistemului sanitar românesc însă guvernanţii nu au aplicat măsurile potrivite pentru ca în viitor să nu ne mai confruntăm cu astfel de incidente nefericite.
 
Deputata Camelia Bogdănici îl felicită totodată pe Decanul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi, profesor Ioan Bogdan, dar şi pe studenţii care au imobilizat agresorul, pentru spiritul civic de care au dat dovadă astăzi.
 

Nu în ultimul rând, felicit toate autorităţile şi serviciile statului, implicate în acest eveniment, pentru promptitudinea cu care au intervenit”, a mai spus deputat PDL de Iaşi, conf. dr. Camelia-Margareta Bogdănici

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*