Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Fenechiu şi-a prezentat bilanţul activităţii în faţa lui Crin Antonescu

Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor, a prezentat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută alături de preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, bilanţul activităţii sale ministeriale la şase luni de la preluarea portofoliului.

La nivelul Ministerului Transportului au fost îndeplinite două obiective fundamentale, şi anume deblocarea celui mai important program finanţat din fonduri europene, Programul Operaţional Sectorial – Transport (POS-T), în valoare de 4 miliarde euro, precum şi privatizarea CFR Marfă, element esenţial în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

Ministrul Relu Fenechiu a precizat că deblocarea POS-T s-a reuşit în contextul în care exista un risc de dezangajare automată a fondurilor europene de peste un miliard de euro, gradul de absorbţie era sub 10%, iar anumite proiecte aflate în stadiu de implementare nu aveau încheiate contracte de supervizare a lucrărilor.

În mai puţin de trei luni, am reuşit să rezolvăm toate problemele care ne-au fost ridicate de către Autoritatea de Audit a Comisiei Europene. Cu sprijinul Guvernului, am elaborat mai multe acte normative pentru a pune în aplicare cerinţele Comisiei Europene, astfel încât, în perioada 16 – 30 aprilie, raportul misiunii de audit a arătat că toate obiectivele pe care ei ni le-au solicitat au fost îndeplinite”, a subliniat Relu Fenechiu.

 Ministrul liberal al Transporturilor a vorbit şi despre rolul pe care privatizarea cu succes a CFR Marfă îl are în menţinerea stabilităţii financiare a României.

 “Aşa cum ne-am asumat faţă de Fondul Monetar Internaţional, avem un câştigător desemnat la CFR Marfă. Astăzi vom iniţia contractul de privatizare, îl vom trimite FMI, vom intra în board, iar România va putea în continuare să fie considerată o ţară stabilă din punct de vedere financiar în urma acordului cu Fondul şi va putea să se împrumute în continuare ieftin de pe pieţele de capital”, a arătat Relu Fenechiu.

De asemenea, ministrul Transporturilor a anunţat demararea mai multor proiecte în sistem de parteneriat public-privat şi în concesiune. 

“Deja suntem în discuţii avansate pentru realizarea unui parteneriat public-public privind Gara de Nord, este un proiect de peste 2 miliarde de euro şi în scurt timp vom mai demara două proiecte, Autostrada Iaşi-Târgu Mureş şi un proiect pentru Portul Constanţa”,  a adăugat ministrul Relu Fenechiu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a salutat modul în care Ministerul Transporturilor, sub coordonarea lui Relu Fenechiu, a îndeplinit obiectivele asumate.

Referindu-se la deblocarea POS Transport, preşedintele PNL a arătat că  “fără eblocarea acestor fonduri era foarte greu de vorbit în continuare de şansa Guvernului de a rămâne în parametrii pe care îi anunţa”.

Totodată, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a apreciat că privatizarea CFR Marfă în parametrii şi calendarul stabilit este  “extrem de importantă, nu doar pentru ministrul Transporturilor, ci şi pentru credibilitatea, în general, a Guvernului României, ca partener al Fondului Monetar Internaţional”.

 Liderul PNL i-a mulţumit lui Relu Fenechiu pentru profesionalismul de care dă dovadă la conducerea Ministerului Transporturilor.

Sunt convins că nici mai departe viaţa domniei sale ca ministru nu va fi uşoară, pentru că nu trebuie să fie uşoară, dar sunt, în egală măsură, convins că tenacitatea, seriozitatea, capacitatea pe care le-a dovedit până acum le va dovedi şi înainte”, a concluzionat  Crin Antonescu.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*