Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

 

Dumitru Oprea: “România este guvernabilă, păcat că nu e guvernată”

oprea dumitruSenatorul PDL Dumitru Oprea consideră că protestul Ministerului de Externe român faţă de declaraţiile comisarului european Gunther Oettinger, potrivit cărora România ar fi „un stat aproape neguvernabil”, este lipsit de temei.

Într-o declaraţie politică parlamentarul ieşean a arătat că, în ciuda scoaterii ţării din procedura de deficit excesiv, România are în continuare probleme fundamentale semnalate chiar de Comisia Europeană, În ultimele documente, publicate pe site-ul Comisiei, se arată că sistemul românesc de pensii nu este sustenabil, iar ţara are riscuri pe termen mediu din cauza cheltuielilor generate de îmbătrânirea populaţiei. În plus, Comisia Europeană atrage atenţia asupra faptului că sistemul sanitar are mari dificultăţi în a asigura calitatea serviciilor medicale, resursele financiare sunt utilizate ineficient, iar managementul este defectuos.

Tot Comisia consideră că politicile în domeniul pieţei muncii nu pot fi implementate din cauza capacităţii administrative reduse a autorităţilor, iar rata angajării tinerilor este una dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană. Ca un factor agravant, Legea Educaţiei Naţionale, deşi adoptată în 2011, nu este operaţională în totalitate nici astăzi, iar competenţele din sistemul educaţional nu se potrivesc cu cererile de pe piaţa muncii.

Criticile continuă cu rata de absorbţie a fondurilor europene, cu birocraţia excesivă şi mediul de afaceri slab. Nu sunt uitate nici productivitatea scăzută sau insuficienta competitivitate din sectorul energetic.

În aceste condiţii, Dumitru Oprea consideră că există suficiente dovezi care arată că executivul României e departe de a îndeplini recomandările Comisiei de îndreptare a lucrurilor. Prin urmare, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ar trebui să fie mai puţin indignat de exasperarea funcţionarilor europeni şi mai mult preocupat de realităţile româneşti. În finalul intervenţiei sale, parlamentarul ieşean a invitat miniştrii USL să-şi facă treaba, pentru a nu mai fi nevoiţi să dea explicaţii asupra modului în care ţara e guvernată.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*