Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

 

Problemele studenţilor ieşeni, puse pe tapet într-o dezbatere publică

Fundaţia SynergEtica, împreună cu partenerii săi – Departamentul de Stat al SUA prin Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Centrul de Resurse Juridice şi Student ARC – organizează la Iaşi prima dezbatere publică dedicată studenţilor pe tema transparenţei universitare. Aceasta va avea loc vineri 31 mai 2013, de la ora 11.00, în corpul R al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, în sala de conferinţe „R502”.

Scopul dezbaterii este de a analiza împreună cu studenţi, reprezentanţi ai universităţilor de stat din Iaşi şi autorităţi locale câteva probleme arzătoare pentru studenţi. Temele de discuţie ce vor fi abordate în cadrul dezbaterii publice pentru studenţi au fost selectate în urma unui chestionar aplicat online de organizatorii comunitari din Iaşi, în perioada 22 aprilie – 9 mai 2013,  cu scopul de a afla care sunt principalele probleme cu care se confruntă studenţii din Iaşi.

Astfel, din cele 70 de persoane care au răspuns online întrebărilor, 21% consideră că numărul mic de locuri în cămine este principala problemă pentru studenţi, 12% consideră că dotarea sălilor de curs ar trebui adusă în discuţie, iar 10% cred că taxele de studiu sunt prea mari. Totodată, 8% dintre respondenţi sunt de părere că o problemă majoră pentru studenţi este şpaga la cazare. La întrebarea cu privire la probleme legate de planul de învăţămînt, , 61% din cei chestionaţi reclamă lipsa materiilor orientate spre practică, în timp ce 23% cred că materiile pe care le studiază la facultate sunt nefolositoare. Întrebaţi ce probleme cred că ar trebui abordate la o întâlnire între studenţi şi conducerea universităţii, 29% au menţionat admiterea mai strictă la unele specializări, 15% şpaga pentru un loc în cămin, iar 13%, taxele universitare. Pe de altă parte, 84% dintre respondenţi sunt de părere că universitatea trebuie să rezolve problemele studenţilor, în timp ce doar 6% consideră că studenţii pot juca un rol în rezolvarea acestor dificultăţi.

Rezultatele chestionarului vor fi dezbătute în timpul discuţiei de vineri, 31 mai 2013.

Dezbaterea va fi moderată de: Radu NICOLAE, politolog, expert anticorupţie, Adrian BABOI-STROE, expert politici publice şi Codru VRABIE, coordonatorul proiectului www.piatadespaga.ro. De asemenea, vor mai lua cuvântul reprezentanţi ai mediului universitar, ai asociaţiilor studenţeşti şi alţi experţi în domeniu.

Dezbaterea de la Iaşi face parte din proiectul Erupţie Anticorupţie al Fundaţiei SynergEtica şi se derulează cu sprijinul Asociaţiei pentru Jurnalism şi Online Media, Alianţei Naţionale a Organizaţilor Studenţeşti din România, Asociaţiei Studenţilor Francofoni Iaşi, Societăţii pentru Psihologie şi Student Pass.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*