Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

 

Deputatul Movilă cere modificarea legii privind protecţia persoanelor cu handicap

Deputatul Petru Movilă a depus o nouă propunere legislativă ce face referire la modificarea Legii 446/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap care, în forma actuală, pasează autorităților locale responsabilitatea de a angaja și salariza asistentul personal sau de a asigura indemnizația lunară, fără însă să aloce şi fondurile necesare.

Propunerea legislativă corectează această carenţă şi propune ca plata salariilor asistenţilor personali şi indemnizaţia de însoţitor să fie asigurată din bugetul Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin transfer către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, care, la rândul ei, să vireze fondurile către primării. În acest mod, acestea vor fi scutite de povara care o reprezintă aceste plăţi.

Conform legii, primăriile sunt obligate să facă plăţile necesare, cu toate că în momentul în care se conturează bugetul nu se poate prognoza numărul de persoane cu handicap care vor intra în gradul 1 de-a lungul anului. În aceste condiţii, nu este posibil să se prevadă în buget sumele corecte pentru plata acestora.

De cele mai multe ori, primăriile ajung în incapacitate de plată, fiind nevoite fie să treacă în şomaj asistenţii personali, fie să recurgă la concedieri colective, pentru că este imposibil să prevezi câte persoane vor trebui plătite în plus, dintr-un buget care şi aşa stă sub semnul austerităţii. Sunt primării din comune sărace care nu au absolut deloc posibilitatea de a aloca aceşti bani, ceea ce din persectiva atribuţiilor statului, înseamnă că se creează o responsabilitate discriminatorie pentru cetăţenii care locuiesc fie în comune mai sărace, fie mai bogate. Pe lângă acest lucru, astăzi, pe rolul instanţelor de judecată se află un număr semnificativ de procese între asistenţii personali şi primării, pentru obligarea acestora să-i reangajeze. Consider că aprobarea acestei propuneri legislative va ridica de pe umerii primăriilor o mare povară şi va fi un real ajutor pentru persoanele cu handicap care de multe ori sunt puse în situaţii critice.”, a explicat deputatul Petru Movilă.

De asemenea, reamintim că la propunerea parlamentarului, comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, au început deplasările în teritoriu. Prin această măsură s-a venit în ajutorul persoanelor cu handicap care nu au mai fost nevoie să vină până la sediul direcţiei pentru a se prezenta în faţa comisiilor de specialitate.

La nivelul judeţului Iaşi sunt aproximativ 23 mii de persoane cu handicap, ponderea acestora în totalul populaţiei fiind de 3,64 la sută. Procentul se situează peste cel la nivel regional (ponderea medie la nivelul regiunii Nord –Est  fiind de 3,29 la sută) respectiv peste valoarea la nivel naţional de 3,62 la sută.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*