Vineri 10 Mai 2024, Actualizat acum 130 zile 12:00 am

 

Medicul Ciuhodaru: În această perioadă tratăm tot mai multe cazuri de tentative de sinucidere​

Tudor CiuhodaruChiar daca sinuciderea e considerata unul dintre pacatele capitale din punct de vedere teologic in ultimele zile de post si in perioada sarbatorilor pascale sarbatorilor numărul acestor cazuri creşte semnificativ si deja inregistram o incidenţă crescută a suicidului, a problemelor datorate consumului de alcool şi a anxioliticelor si antidepresivelor precum si a violenţei domestice. 
 
Femeile sunt de doua ori mai predispuse la depresie decat barbatii iar una din sapte are un risc crescut pentru aceasta afectiune. Cei deprimaţi se simt mai obosiţi decât de obicei, sunt mai iritabili si dominati anhedonism. Principalele motive ale depresiei de sărbători sunt aşteptările nerealiste de la viaţă şi familie, autoanaliza excesivă asupra vieţii personale si  presiunea socială de a fi împreună cu rudele şi prietenii.
 
 
Tentativele de sinucidere din aceasta perioada sunt caracterizate prin gravitate extrema si utilizarea toxicelor utilizate in gospodarie, adesea insectid sau substante de curatat corozive si caustice si au fost facute pe fondul conditiile socioeconomice precare si a conflictelor casnice.
 
Recomandam o atentie sporita din partea familie pentru cei care isi petrec sarbatorile singuri si apelarea de urgenta la psiholog sau psihiatru pentru a preveni actele extreme
 
In cazurile de intoxicatie primele masuri de eliminarea toxicelor constau in provocarea varsaturii si prezentarea de urgenta la spital dar avertizam riscurilor provocarii emezei atunci cand nu stim tipul de toxic pentru ca leziunile se pot agrava (de exemplu in cazul substantelor corozive) si a administrarii de ,,antidoturi „( lapte,albus  de ou )fara indicatie medicala ce pot creste absorbtia toxicelor ducand la forme severe de intoxicatii.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*