Municipiul Iaşi, prin Direcţia Dezvoltare şi Proiecte Europene, este partener în proiectul „RE-Block – Model eficient şi multiplicabil de sisteme inovative”, care va fi finanţat prin intermediul programului URBACT II.
Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi a declarat că în luna martie a fost semnat contractul de finanţare cu Uniunea Europeana – Secretariatul Comisiei Europene Programul URBACT II pentru Proiectul „RE-Block – Model eficient şi multiplicabil de sisteme inovative”. Perioada de implementare a proiectul este 1 februarie 2013 – 30 aprilie 2015.
Bugetul total al proiectului este de 699.970,00 euro, din care contribuţia municipalităţii ieşene este de 4.203,50 euro (7%), de la buget de stat 7.806,50 EUR (13%), iar fonduri FEDR de 48.040,00 euro (80%).
Partenerii proiectului sunt oraşele Budapesta (Ungaria) – partenerul lider, Iaşi (România), Malaga (Spania), Geselkirchen (Germania), Sodertalje (Suedia), Regiunea de Est a Macedoniei şi Tracia (Grecia), Magdeburg (Germania), Universitatea din Roma Tor Vergata (Italia), Vilnius (Lituania), Salford (Anglia)
Obiectivul principal al acestui proiect este de a combate sărăcia prin intermediul îmbunătăţirii coeziunii sociale şi a mediului urban în zone cu blocuri, proiect care va contribui în final la dezvoltarea durabilă a acestora. Partenerii din cadrul acestui proiect au rolul de a dezvolta un model participativ inovator de comunitate bazat pe iniţierea unui model de guvernare pe mai multe niveluri, cu implicarea tuturor grupurilor sociale în proiectarea şi punerea în aplicare a proiectelor de dezvoltare urbană; abordarea participativă, care să permită locuitorilor din aceste zone să acţioneze responsabil şi proactiv în ceea ce priveşte regenerarea spaţiilor urbane prin oferirea de consiliere şi formare; cooperarea dintre părţile interesate private şi publice: prin realizarea unei cooperări strânse între părţile interesate private şi publice pentru încheierea de noi parteneriate.
”Principala problemă abordată de proiectul „RE-Block – Model eficient şi multiplicabil de sisteme inovative” o reprezintă modul de reabilitare eficientă a cartierelor, pentru a le face mult mai atractive, îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător, cât şi crearea unei abordări integrate personalizate pentru combaterea sărăciei în rândul cetăţenilor”, a spus Sebastian Buraga.
Activităţi prevăzute a fi derulate în cadrul proiectului urmăresc realizarea unui Grup de Suport Local la nivelul fiecărui partener; realizarea unui Studiu de bază privind zona identificată de către fiecare dintre partnerii proiectului; vizită de teren realizată de către expertul proiectului în fiecare dintre oraşele partenere; realizarea unui Plan de Acţiune Local care va conţine planuri fezabile; comunicarea şi diseminarea informaţiilor şi materialelor rezultate prin intermediul unui site dedicat proiectului.
Rezultatele aşteptate prin intermediul proiectului RE-Block sunt următoarele:
– Pe termen scurt: evaluarea necesităţii dezvoltării urbane durabile, prin metode inovative, pentru a face faţă problemelor cele mai urgente de îmbunătăţire a regenerării urbane.
– Pe termen mediu: cadre inovatoare pentru parteneriate public-privat, modele de jos în sus şi de cooperare de tip participativ, îndrumare / coaching-ul si de auto-guvernare, metode şi tehnici de atragere de fonduri necesare regenerării urbane.
– Pe termen lung: (până la 10 de ani de la proiect): partenerii vor utiliza planurile întocmite şi vor fi instruiţi pentru cooperare activă publică / privată şi de strângere de fonduri. Ei vor beneficia de noi fonduri pentru investiţii de la Obiectivul 1 şi de programe sociale, de coeziune şi politici UE, după 2013, şi sunt de aşteptat să acorde prioritate locuinţelor sociale şi de reînnoire urbană a zonelor defavorizate.