Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

 

Primul centru de oncogenetică din România este la Iaşi

UMF Iasi Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Gr.T.Popa” în colaborare cu Institutul de Oncologie au înfiinţat Departamentul de Oncogenetică, a cărei activitate este bazată pe diagnosticul molecular. Acesta este primul centru de oncogenetică din România. Activitatea Departamentului de Oncogenetică vizează diagnosticul molecular şi monitorizării medicale a persoanelor cu predispoziţie ereditară la cancer.

Prof.univ.dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi a declarat, că testul de diagnostic oncogenetic molecular va fi efectuat în laboratorul de Diagnostic Molecular al Departamentului de Oncogenetică şi este realizat pornind de la o probă de sânge. O probă suplimentară de sânge va putea fi solicitată ulterior pentru confirmarea rezultatului.
Costurile estimative ale unui test de diagnostic molecular  sunt de aproximativ 3000 de euro pentru un test complet şi de 300 de euro pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. Durata unui test de diagnostic oncologic molecular variază între 8 şi 12 luni pentru un test complet şi de 1-2 luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat.

Rezultatele testului arată prezenţa sau absenţa unei predispoziţii ereditare la cancer. Soluţiile pentru persoanele cu risc sunt supravegherea intensivă , chimioprevenţia şi chirurgia profilactică. Persoanele diagnosticate cu un risc ereditar vor intra într-un Program de Supraveghere Oncogenetică Personalizată”, a spus prof.univ.dr Doina Azoicăi. 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*