Joi 09 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Handicapul de vedere, metoda aleasă de unii părinţi pentru înscrierea la şcoală

Unii părinţi scot certificate de handicap de vedere pentru ca astfel copiii lor să înveţe la şcolile preferate. Prof.dr. Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi a declarat că încurând va demara procesul de înscriere pentru clasa pregătitoare.

Metodologia este încă în dezbatere publică, motiv pentru care gavrila cameliarecomandă părinţilor să o citească cu atenţie, să se gândească foarte bine la etapele acesteia, la înscriere şi cele necesare pentu înscriere.

Inspectorul ISJ Iaşi spune că şcolile vor primi în primă instanţă şi elevi din circumscripţie şi pe cei din afara ei urmând ca aplicaţia să opereze selecţia.

Dacă sunt locuri suplimentare, o parte din elevi vor fi admişi în funcţie de criteriile generale sau de criteriile specifice. Nu ştiu dacă se va ajunge la acele criterii specifice pe care şcolile şi le doresc, şi care înseamnă, de fapt, un fel de selecţie a elevilor în funcţie de aptitudinile lor pentru studiu mai aprofundat. Vom rămâne probabil la criteriile generale„, a spus Camelia Gavrilă.

Şefa ISJ Iaşi a spus că şi anul trecut au fost luate în calcul şi criteriile legate de copiii orfani de un părinte sau de ambii părinţi, fraţi existenţi în şcoală. Ea şi-a exprimat rezerva asupra părinţilor care apelează la certificatele de handicap de vedere obţinute de părinţi pe numele copiilor.

Aceste criterii sunt în regulă, pentru că un părinte singur poate să-şi dorească să-şi ducă mai aproape copilul de serviciu şi e firesc să existe o discriminare pozitivă. Rămân cu o rezervă faţă de acel criteriu legat de un anumit handicap. Nu este precizat nici gradul de handicap, nici nivelul acestuia, nici contextul în care ar trebui să apară acest certificat. Din ceea ce îmi spuneau colegii directori sau cei din comisia judeţeană, anul trecut s-a putut lua şi o formă de certificat de handicap pentru număr de dioptrii, probabil unele dintre ele fiind o soluţie pentru a ajunge la
şcoala dorită„, a mai spus Camelia Gavrilă.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*