Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Hoţii statuilor din parcul Copou, reţinuţi de Poliţie

statui furateDoi adolescenţi au fost reţinuţi, marţi seară, de poliţiştii ieşeni în dosarul furturilor de statui din Parcul Copou. Constantin Marius Falotă, de 19 ani, şi Dumitru Andrei Creţu, în vârstă de 18 de ani, au sustras busturile lui Ciprian Porumbescu, Nicolae Gane şi Barbu Delavrancea cu ajutorul unui cărucior. Potrivit Poliţiei, statuile mari de bronz au fost furate în mai multe nopţi. Primul furt s-a produs noaptea de 1 spre 2 martie, iar cel de-al treilea după o săptămână.

Statuile care cântăreau circa 100 de kilograme au fost duse la locuinţa unuia dintre hoţi, sparte cu ciocanul, apoi vândute la Remat Iaşi, la două puncte de colectare (Canta şi Bucşinescu), sumele încasate ridicându-se la circa 3.000 de lei. Banii au fost cheltuiţi, ulteriuor, pe jocuri de noroc, ţigări şi băutură.  

Poliţia a dat de urmele hoţilor după ce angajaţii Remat au găsit bucăţile de bronz.

În acest dosar au mai fost reţinuţi şi doi complici. Este vorba de fraţii Paul Cheptanaru şi Liviu Cheptanaru.

 ”Faţă de trei dintre ei s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, faptă pedepsită cu închisoarea de la 3 la 15 ani, respectiv tăinuire, faptă pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 7 ani, faţă de cel de – al patrulea. În urma investigaţiilor poliţiştilor, fragmentele au fost găsite la mai multe centre de colectare a materialelor feroase şi neferoase de pe raza municipiului Iaşi. Valoarea prejudiciului transmis de Primăria municipiului Iaşi este de 201.000 lei. Cei patru tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, fiind introduşi în Arestul IPJ Iaşi. Poliţiştii continuă cercetările, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii furturilor şi activităţii infracţionale a învinuiţilor”, a spus, în conferinţa de presă, şeful IPJ Iaşi,  Ioan Scripniciuc

Cea mai veche statuie, cea a lui Delavrancea, este din 1923.

 Hoţii vor ajunge, miercuri, în faţa procurorilor cu propunere de arestare preventivă.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*