Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

PDL Iaşi: Nicolăescu, exponentul falsităţii, minciunii şi farseimului

Pedeliştii Petru Molvilă şi Camelia Bogdănici vorsigla pdl demisia ministrului Sănătăţii Eugen  Nicolăescu iar Guvernului Ponta îi cer să-şi asume în cel mai scurt timp posibil un nou proiect pe Legea sănătăţii. Cei doi deputaţi vor ca USL să-şi ţină promisiunile din programul electoral de sănătate şi să demonstreze că în 10 luni de guvernare nu şi-a bătut joc de sănătatea românilor, dintre care 70% i-au votat.

Membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Petru Movilă şi Camelia Bogdănici consideră că fără să le pese de faptul că sunt responsabili pentru viaţa a aproape 22 milioane de oameni, membrii cabinetului Ponta iau decizii radicale bazate pe o serie de măsuri nefondate, fără cap şi fără coadă.

În opinia lor, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu este ”exponentul reprezentantiv al falsităţii, minciunii şi farseimului” din actualul Guvern Ponta.

Ei spun că în ultimele zile Eugen Nicolăescu s-a întrecut pe sine însuşi  atunci când pachetul serviciilor de bază a devenit un soi de fata Morgana pentru miile de oameni care trec zilnic pragul spitalelor din România.

”Pentru început, în februarie, Nicolăescu a declarat că la noul pachet de bază se lucrează de zor, consultările fiind în plină desfăşurare, şi că până la sfârşitul lunii mai vom avea o variantă finală. În ianuarie, acesta a precizat că pachetul este pregătit pentru dezbatere publică şi că pânâ la 30 iunie va fi aprobat şi probabil în trimestrul patru, dacă nu mai devreme, va fi pus în aplicare. Deşi s-a întrecut în declaraţii care mai de care mai ambiţioase, în urmă doar cu câteva zile, ministrul ne-a pus să aşteptăm mijlocul anului, deşi aşa cum a declarat, proiectul este deja conturat”, spun cei doi parlamentari.

O altă critică adusă actualului ministru de la Sănătate este faptul că din cauza finanţării precare a sistemului sanitar, fie se va majora CAS cu 3 la sută fie pachetul de servicii gratuite va fi micşorat.

Ambele soluţii ar fi dezastruoase pentru români pentru că, în final, creşterea costurilor pentru sănătate va fi suportată de salariaţi şi de pensionari sau de fiecare pacient care va plăti pentru că ministrul Sănătăţii încă nu a realizat ce minister conduce. Nici medicii nu au scăpat, pentru că salariile acestora vor fi reduse din cauza lipsei unui buget conform cu realitatea. La Iaşi, angajaţii a nouă spitale vor pleca acasă din 15 martie cu salariile reduse iar Spitalul Socola este pasibil să intre în incapacitate de plată”, mai spun Movilă şi Bogdănici.

Nemulţumirile celor doi au izbucnit abia după ce azi Nicolăescu a dat ultima veste, conform căreia încep disponibilizările în aparatul administrativ al Sănătăţii şi că toate Casele judeţene de Asigurări vor fi transformate în opt Case regionale.

Democrat liberalii spun că Ministrul a omis să precizeze, însă, proiectul în baza căruia s-a luat această hotărâre, analiza făcută până în prezent care să ne arate sau să ne convingă de faptul că decizia sa este bazată pe o examinare corectă a impactului acţiunilor sale.

Prin prisma tuturor acestor evenimente şi declaraţii precipitate nu ne putem întreba decât în baza a ce acţionează domnul ministru? Unde sunt estimările, prognozele şi proiectele care stau la baza acestor hotărâri care vor provoca haos într-un sistem medical şi aşa precar? Care este termenul limită până la care pacienţii trebuie să aştepte pentru a şti care sunt serviciile medicale de care pot dispune? Dacă într-adevăr este conturat acest pachet, vă somăm să îl publicaţi, să îl prezentaţi publicului şi specialiştilor din domeniu pentru a fi dezbătut. Care să fie miza acestor decizii haotice, domnule ministru? Banii, sănătatea sau postul dumneavoastră de ministru mincinos?”, se întreabă deputaţii Petru Movilă şi Camelia Bogdănici.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*