Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Astărăstoae îl invită pe premier să le spună medicilor de ce nu problemele lor n-au rezolvare

vasile astarastoaeProfesorul ieşean Vasile Astărăstoae atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă corpul medical într-o scrisoare deschisă adresată prin Colegiul Medicilor din România (CMR) premierului Victor Ponta. Totodată, Astărăstoae îl invită la Adunarea Generală a CMR din martie pentru a explica de ce nu pot fi rezolvate problemele medicilor.
 
În epistola sa, profesorul Vasile Astărăstoae îi spune premierului că reprezentanţii Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România îşi exprimă regretul că a trebuit să aleagă această cale de a-i atrage atenţia premierului  asupra problemelor cu care se confruntă corpul medical românesc.
 
Ştim că dumneavoastră aţi fost foarte ocupat cu multe probleme, printre care discuţiile cu FMI, redactarea şi aprobarea bugetului, transmiterea mesajelor către populaţie în numeroase talk-show-uri televizate, protocoalele cu Preşedinţia, încât nu aţi reuşit să ne răspundeţi la scrisoarea prin care solicităm o întrevedere. Înţelegem că din aceleaşi motive nu aţi avut timp să răspundeţi organismelor internaţionale ale medicilor (Asociaţia Medicală Mondială, Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, Uniunea Europeană a Medicilor Specialişti, Asociaţia Europeană a Medicilor de Spital) care v-au scris personal în luna iunie a anului trecut îngrijoraţi de încălcările independenţei medicilor români”, spune, ironic, preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae în scrisoarea adresată premierului Victor Ponta.
 
El continuă cu faptul că este consştient că politicienii români nu „excelează prin consecvenţă şi coerenţa între declaraţii şi acţiune”, dar că a considerat că premierul Ponta ar putea fi o „excepţie fericită”.
 
Încă de acum şase luni aţi fost de acord cu Declaraţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, adoptată în martie 2012. Aţi fost atunci de acord că profesia medicală trebuie să fie independentă, că medicii trebuie să îşi desfăşoare activitatea fără nicio interferenţă externă în relaţia medic-pacient şi că medicii nu trebuie blamaţi, ci respectaţi de către decidenţi. Aţi fost atunci de acord să excludem medicii din rândul bugetarilor şi a funcţionarilor, în virtutea caracterului liberal al profesiei”, mai spune CMR prin vocea prof Astărăstoae, care subliniază că aceste aspecte ar fi trebuit reglementate fie prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, fie prin viitoarea Lege a Sănătăţii.
           
Cum, până în prezent, nu se mai discută nimic despre o nouă lege, iar lucrurile s-au degradat extrem de mult, vă întrebăm, domnule prim-ministru, când, cum, unde vor fi rezolvate problemele corpului medical?”, întreabă CMR.
 
CMR îşi exprimă bucuria şi îl felicită pe premierul Ponta că a găsit la bugetul Sănătăţii un miliard de euro pentru a plăti arieratele către firmele de medicamente, însă arată că înţelege de ce nu pot fi găsite 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidenţilor.
 
Am solicitat prin Rezoluţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România  creşterea în cursul acestui an a salariilor rezidenţilor, care, efectiv, nu pot supravieţui dintr-un salariu de mai puţin de 200 de euro. Ne-aţi şi ni s-a răspuns că nu se poate acum. Totuşi, am descoperit cu uimire că la alte categorii pot creşte veniturile. Înţelegem îngrijorarea dvs. că demisia a şase persoane dintr-o instituţie, pe care în ultimul timp vedem ca nu doar o respectaţi, dar o şi iubiţi, constituie un fenomen foarte grav. Atât de grav încât aţi propus ca un debutant din acea instituţie să fie remunerat mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale cu 40 de ani vechime, care a salvat probabil mii de vieţi, consumându-şi viaţa proprie„, completează Colegiul Medicilor.
 
CMR atrage atenţia asupra unui fenomen grav atât prin dimensiunea sa cât şi prin efectele şi consecinţele sale. Potrivit epistolei adresate premierului Victor Ponta, din 2007 şi până în prezent şi-au dat demisia din sistemul de sănătate peste 14.000 de medici, pentru a cărora pregătire statul român a investit peste 3,5 miliarde de euro, iar aceştia au ales să plece peste graniţele ţării.
 
După cum ştiţi, noi nu am vrut să tensionăm climatul social din perioada alegerilor şi nu am dus la îndeplinire măsura demisiilor în bloc din sistemul de sănătate. Dar, să nu credeţi că acest lucru înseamnă că medicii vor oferi la infinit dovezi de bună creştere determinate numai şi numai de respectul faţă de pacienţii lor. În acelaşi timp, pentru elucidarea noastră ar trebui să ne precizaţi dacă guvernarea începe cu Guvernul Ponta II şi dacă tot ce a promis Guvernul Ponta I a devenit istorie„, se mai arată în scrisoare.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*