Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

 

UPA din Iaşi a lansat în dezbatere publică proiectul „Constituţia 2013”

Doru Tompea si UPAUn nou proiect de anvergură a fost lansat azi de conducerea Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi. Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative şi Institutul de Studiere a Ideologiilor au lansat proiectul Constituţia României. Opinii esenţiale pentru legea fundamentală.
Proiectul demarat de universitatea ieşeană are trei componente, prima dintre acestea vizând lansarea platformei on-line Constituţia 2013, pe adresa http://www.revistapolis.ro/ro/constitutia, unde sunt aşteptate opiniile referitoare la modificările ce urmează a fi aduse Constituţiei. Cea de-a treia componentă a proiectului se referă la organizarea unei mese rotunde, pe 30 martie, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la intrarea în vigoare a Constituţiei  din 1923. O altă componentă este editarea unui volum colectiv care să reunească opiniile specialiştilor din domeniile drept şi ştiinţe sociale precum şi cele mai interesante comentarii de pe platforma on-line pe această temă.
 
Prezent la conferinţa de lansare a proiectului, rectorul Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi a salutat iniţiativa cadrelor didactice şi a subliniat importanţa unei dezbateri publice pe tema Constiţuţiei României, ”o problemă atât de stringentă a ultimilor ani”, după cum a caracterizat-o rectorul.
 ”Lansăm astăzi un proiect de impat şi general de o problemă foarte prezentă în societatea curentă, cum este Constituţia 2013. Proiectul a fost gândit de anul trecut, din luna decembrie, şi am hotărât să îl lansăm acum, când problema a prins contur. Vrem să venim cu o expertiză din partea experţilor din domeniu şi considerăm că problema Constituţiei nu este a unui grup restrîns de persoane, ci a întregii naţiuni”, a declarat prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iaşi.
 
Iniţiatorul acestui proiect, conf.univ.dr.  Sorin Bocancea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a declarat acest demers se adresează tuturor oamenilor care nu au o tribună de unde să işi exprime opinia în legătură cu Constituţia României.
 
 ”La doar două zile de la lansarea platformei online http://www.revistapolis.ro/ro/constitutia, avem deja 15 persoane care s-au înscris la una din cele 10 teme care au fost puse în dezbatere. Mă bucur că proiectul găseşte interes în rândul specialiştilor din domenii precum ştiinţele sociale şi drept”, a precizat conf.univ.dr. Sorin Bocancea.
 
În cadrul proiectul, pe platforma on-line vor fi supuse dezbaterii 10 teme. România – „stat naţional unitar”, Tipul de regim politic, Tipul de parlament, Imuniatea parlamentarilor, Utilizarea ordonanţelor de urgenţă, Noua organizare adminsitrativ-teritorială, Statutul Curţii Constituţionale, Rolul referendumului în procesul legislativ
Rolul Consiliului Superior al Magistraturii, Definirea drepturilor cetăţeneşti
 
În finalul proiectului  ”Constituţia 2013” va rezulta un volum colectiv, în parteneriat cu Editura Institutului European Iaşi, compus din două părţi, una academică, cu articolele ştiinţifice şi alta de vox-populi, care va cuprinde comentariile de pe platformă, cele mai bine argumentate. Volumul colectiv ce va rezulta va fi tipărit într-un tiraj de 1000 de exemplare şi va fi lansat în prima săptămână a lunii iunie, în cadrul Sesiunii de Comunicări a UPA din Iaşi şi va fi trimis tuturor parlamentarilor, instituţiilor administraţiei publice naţionale precum Preşedinţie, Guvern, ministere, şi locale – prefecturi, primării, şi consilii judeţene, şi mass media până la intrarea în perioada estivală.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*