Cazurile de ,,astenie de primăvară” sunt uzuale în această perioadă. În general sunt paciente cu vârste cuprinse între 18 şi 32 de ani ce acuză cefalee, astenie,vertij, palpitaţii sau tulburări de somn. Este necesară o evaluare completă clinică, imagistică şi biologică iar atunci cănd starea clinică se ameliorează tratamentul poate fi continuat în ambulatoriu.
Astenia de primăvară afectează preponderent femeile ce descriu un adevărat cortegiu de simptome neplăcute: oboseală, lipsă puterii de concentrare, , nervozitate, insomnie, palpitaţii, cefalee, apatie, lipsa formei fizice. Mai mult, manifestările asteniei nu se limiteză numai la senzaţii subiective, ci pot apărea scăderi ale tensiunii arteriale, tulburări de echilibru sau tulburări de ritm cardiac.
Toate acestea se datorează efortului adaptativ al organismului la variaţiile de temperatură, ritm nictemeral, umiditate pe fondul carenţelor de vitamine şi oligoelemente precum şi epuizarea rezervelor energetice la ieşirea din iarnă având drept consecinţă scăderea imunităţii şi creşterea susceptibilităţii emoţionale.
Reamintim că sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fiţi evaluaţi corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.
Cum puteţi combate aceste lucruri neplăcute? Alimentaţia, cura de vitamine, odihna corespunzătoare corelată cu mişcarea în aer liber sunt doar câteva metode eficiente de prevenţie.
Puteţi opta pentru un aport crescut de vitamine în lunile care conţin în nume litera „r”, cum ar fi ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie, cu menţiunea ca acestea nu înlocuiesc ci doar completează o alimentaţie variată ce include salate, fructe şi legume. Vitaminele A şi C cresc rezistenţa organismului la infecţii iar vitamina B12 şi preparatele de fier combat anemia.Verdeţurile de sezon sunt utile în această perioadă iar salata verde, urzicile şi spanacul fac minuni pentru cei afectaţi de astenie.
Alte alimente utile sunt fructele întrucât cele cu un conţinut bogat în vitamina C, precum sunt merele,citricele, măceşele contribuie cu succes la reducerea stărilor de oboseală cronică iar drojdia de bere ajută la refacerea formei fizice şi psihice datorită complexului de vitamine B.
E necesară o planificare corespunzătoare o programului cu respectarea orelor de somn următoare şi evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.
Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber şi mişcarea chiar sub forma unor simple pulmonari.
“Astenia de primăvară” loveşte la Iaşi
http://iasinews.ro/wp-content/upload