Pe 4 martie 2013 se împlinesc 36 de ani de la producerea celui mai mare cutremur produs în România în perioada postbelică, mai exact în seara zilei de 4 martie la orele 21:22.
Pentru a îmbunătăţi nivelul de pregătire a populaţiei personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi vă invită să participaţi la o activitate ce constă în pregătirea pentru un eventual cutremur şi adoptarea unui comportament corect în care s-ar produce un seism.
Activitatea are loc în data de 04 martie, la ora 12 şi va fi promovată şi pe contul de facebook şi pe pagina de internet a inspectoratului.
Ce se va întâmpla?
La această oră, ISUJ Iași invită toți cetățenii județului Iași, indiferent de locul unde se află sau de ceea ce fac să se oprească pentru 55 de secunde și să se comporte ca și cum atunci s-ar produce un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter.
Cine participă?
Sunt invitați să participe toţi cei care cred că nu ar trebui lasată la voia întâmplării soarta lor și sunt gata să acționeze pentru a trece cu bine peste un astfel de eveniment nedorit.
Participanții sunt invitaţi să ni se alăture pe pagina noastră de internet www.isujis.ro sau pe pagina noastră de facebook http://www.facebook.com/isujiasi. Aici ne putem intâlni cu toții și putem discuta despre acest subiect.
De ce să particip ? Pentru că județul Iași este poziționat într-o zonă cu risc major de a se produce un cutremur, dar mai ales deoarece pentru tine este importantă persoana ta şi cei dragi, familia ta. Fii informat!
Ce trebuie sa fac ? Reguli esenţiale în caz de cutremur:
1. Identifică cel mai sigur loc unde te poţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier cât mai departe de obiecte care te pot răni)
2. Discută cu familia şi stabiliţi cum veţi proceda.
3. Identifică modalitatea de a închide alimentarea cu gaz și energie electrică
4. Adăposteşte-te în locul stabilit pe timpul cutremurului (Jos! Protejează-te! Ține-te!)
5. După cutremur acordă primul ajutor celor afectaţi şi opreşte alimentarea cu gaz şi energie electrică
6. Asigură-te că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă!
ATENTIE!
Lucrurile acestea iţi pot salva intr-o zi viaţa!
Cum ajutăm acestă acţiune ?
Puteţi ajută la promovarea acestei iniţiative a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi (share and like). Trimite-ne o fotografie din timpul acţiunii cu cineva care participă şi se protejează ca şi cînd s-ar produce un cutremur. Pe pagina noastră Facebook o să postăm toate fotografiile primite. Fotografiile pot fi adaugate direct pe contul de facebook, impreuna cu comentariul dvs., sau trimise prin e-mail la isujiasi@gmail.com.
Îmbucurător pentru noi, cei care lucrează în acest domeniu, managementul situaţiilor de urgenţă, este faptul că preşcolarii şi elevii au atitudinea corectă faţă de acest aspect. Am întâlnit şi nu de puţine ori receptivitate maximă din partea acestora.
Cu speranţa că şi adulţii vor fi la fel de receptivi ne dorim să depăşim numărul de participanţi de anul trecut şi anume aproximativ 7500 de persoane.
GHID DE COMPORTAMENT ÎN CAZ DE CUTREMUR
ÎNAINTE DE PRODUCEREA CUTREMURULUI
– Instruiţi-vă, atât dumneavoastră cât şi membrii familiei, cu privire la modul corect de comportare în cazul producerii unui cutremur.
– Stabiliţi un punct de întâlnire impreuna cu membrii familiei sau cu prietenii în cazul în care nu sunteţi împreună în timpul cutremurului.
– Fiţi gata să vă descurcaţi singur pentru cel puţin trei zile. Pregătiţi un rucsac de supravieţuire. Acest rucsac poate conţine: apa, hrană cu termen lung de valabilitate, o trusă de prim ajutor, lanternă şi radio cu baterii de rezervă, medicamente, fluier sau orice alte obiecte pe care le consideraţi necesare. Revizuiţi-l permanent.
– Întocmiţi împreuna cu familia un Plan pentru situaţii de urgenţă în care să stabiliţi concret ceea ce trebuie să facă fiecare în cazul producerii unui cutremur.
– Învăţaţi tehnicile de acordare a primului ajutor medical.
– Realizaţi o analiză structurală a locuinţei dumneavoastră, identificaţi locurile sigure în care vă puteţi proteja în caz de cutremur, iar dacă veţi considera necesar, consultaţi un expert pentru un sfat autorizat. Dacă este cazul, faceţi reparaţiile necesare.
– Identificaţi acasă, la serviciu sau la şcoală cele mai sigure locuri în caz de cutremur. Identificaţi căile de evacuare disponibile.
– Plasaţi obiectele voluminoase sau grele cât mai aproape de podea sau fixaţi-le pe un perete rezistent.
– Depozitaţi obiectele din sticlă sau alte materiale care se pot sparge uşor în dulapuri fixate pe perete.
– Depozitaţi substanţele toxice sau inflamabile în recipiente închise ermetic, pe rafturile de jos, în locurile în care au şanse minime de a se răsturna, preferabil în dulapuri închise.
– Păstraţi instalaţiile electrice şi de gaz într-o stare bună de funcţionare.
– Aflaţi cum puteţi opri alimentarea cu energie electrică, gaz şi apă de la tablourile/conductele principale de alimentare.
– Nu faceţi modificări care ar putea afecta strucutura de rezistenţă a clădirii. Este recomandabil să consolidaţi pereţii de rezistenţă pentru a evita prabuşirea clădirii în caz de cutremur.
– Pregătiţi-vă pentru o astfel de situaţie: participaţi la simulări de cutremur, învăţaţi tehnici de acordare a primului ajutor medical, modalităţi de evacuare şi prevenire a incendiilor etc. Informaţi-vă cu privire la regulile de comportare în cazul producerii unui cutremur prin intermediul internetului, televiziunii, radioului, ziarelor sau altor materiale informative emise de autorităţi.
– Este recomandabil să încheiaţi o poliţă de asigurare împotriva cutremurelor.
ÎN TIMPUL CUTREMURULUI
Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri:
– PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL. Panica poate produce victime
– Încercaţi să liniştiţi copiii, persoanele în vârstă.
– RĂMÂNEŢI ÎN INTERIOR – de obicei, după primele mişcări seismice, pot urma replici ale cutremurului, iniţial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. În astfel de cazuri, oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.
– Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Dacă nu există o masă sau un birou în apropierea dumneavoastră, acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii.
– NU fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.
– NU săriţi pe fereastră.
– NU folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift încercaţi să ieşiţi cât mai repede, apăsând butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj.
– Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe, mobilier înalt.
– NU vă aşezaţi sub lustre sau alte obiecte grele suspendate.
Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur.
– Daca sunteti într-un scaun cu rotile, blocaţi roţile acestuia, încercaţi să vă protejaţi, dacă este posibil acoperiţi-vă capul şi gâtul cu braţele
Dacă sunteţi afară:
– PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL.
– Dacă aveţi posibilitatea îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi de electricitate, cabluri, copaci sau orice alt obiect care ar putea să cadă.
– Îndreptaţi-vă spre un spaţiu deschis.
– În cazul unor distrugeri majore, intraţi în clădire numai cu permisiunea autorităţilor.
Dacă sunteţi în oraş, încercaţi să staţi departe de potenţialele pericole (căderi de obiecte). Bucăţile de tencuială care se pot desprinde din clădiri reprezintă un risc major la adresa siguranţei dumneavoastră.
Dacă vă aflaţi într-o clădire cu mai multe etaje, identificaţi un loc sigur în apropierea dumneavoastră. NU folosiţi liftul sau scările. Dacă trebuie să ieşiţi, alegeţi-vă cu atenţie calea de evacuare.
Dacă vă aflaţi într-un vehicul:
– PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL.
– În autobuz sau metrou: rămâneţi pe loc până când mişcarea seismică încetează şi urmaţi recomandările pe care le primiţi.
– În maşină: opriţi cât mai repede cu putinţă şi rămâneţi in interior. Evitaţi podurile, tunelurile.Evitaţi să opriţi lângă clădiri, copaci, pasaje
şi cabluri de electricitate.
Dacă sunteţi prins sub dărâmături:
– PĂSTRAŢI-VĂCALMUL.
– NU folosiţi focul deschis (lumânări, chibrituri, etc), folosiţi o lanternă.
– Încercaţi să vă acoperiţi gura şi nasul cu o batistă sau cu orice alt material textil.
– Încercaţi să vă semnalaţi prezenţa folosind un fluier sau o lanternă.
– Loviţi ritmic într-o ţeavă sau într-un perete astfel încât echipele de intervenţie să vă poată localiza. Evitaţi să strigaţi! Păstraţi-vă energia!
DUPĂ CUTREMUR
– PĂSTRAŢI-VĂCALMUL. PANICA NU VĂ POATE FACE DECÂT RĂU.
– Verificaţi dacă sunteţi rănit. La nevoie, încercaţi să vă acordaţi primul ajutor.
– Acordaţi ajutor persoanelor rănite până la sosirea echipelor de intervenţie.
Nu încercaţi să mişcaţi persoanele grav rănite decât dacă viaţa le este pusă în pericol sau dacă starea lor de sănătate se înrăutăţeşte rapid. Dacă este absolut necesar să mişcaţi o persoană în stare de inconştienţă, mai întâi imobilizaţi-i gâtul, spatele şi membrele fracturate.
– Fiţi pregătit pentru eventualele replici ale cutremurului. Aceste cutremure secundare pot fi suficient de puternice pentru a produce noi pagube.
– Fiţi atent la eventualele pericole produse de construcţiile afectate. Replicile cutremurului pot dărâma clădirile, drumurile, podurile, pasajele afectate.
– NU folosiţi liftul chiar dacă acesta funcţionează.
– Fiţi foarte atent pe unde mergeţi şi cum conduceţi.
– Verificaţi dacă sunt scurgeri de gaze sau apă. Verificaţi dacă a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică.
– Opriţi alimentarea cu apă, gaz şi energie electrică.
– Dacă simţiţi miros de gaz, deschideţi geamurile şi uşile pentru aerisire.
– Dacă simţiţi miros de gaz, NU încercaţi să întrerupeţi alimentarea cu energie electrică şi nici să decuplaţi siguranţele. O singură scânteie poate provoca un incendiu.
– NU reporniţi dumneavoastră alimentarea cu gaz, lăsaţi compania furnizoare să se ocupe de asta.
– Dacă puteţi, stingeţi incendiile din casa sau din cartierul dumneavoastră imediat ce s-au produs.
– Atunci cand parasiti cladirea protejati-vă capul cu o cască; în lipsa acesteia puteţi folosi un obiect dur ce vă poate proteja de eventualele obiecte ce ar mai putea să cadă
– Dacă sunteţi afară şi vă puteţi deplasa în siguranţă, încercaţi să mergeţi într-un spaţiu deschis.
– Îndepărtaţi-vă de clădirile afectate, cablurile electrice, panourile publicitare, liniile de tramvai pentru a nu fi rănit.
– În cazul în care plecaţi de acasă, lăsaţi un bilet spunându-le membrilor familiei sau prietenilor unde vă aflaţi.Chiar dacă liniile telefonice funcţionează, utilizaţi-le numai în caz de urgenţă.
– Lăsaţi căile de acces libere pentru intervenţia echipelor de salvare.
– ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ LĂSAŢI LINIILE TELEFONICE ŞI ARTERELE DE CIRCULAŢIE LIBERE PENTRU INTERVENŢIAECHIPELOR DE SALVARE.
– Aveţi încredere doar în informaţiile provenite din surse oficiale: postul naţional de radio, televiziunea publică, autorităţile locale.
– NU vă bazaţi pe zvonuri şi NU răspândiţi informaţii neverificate.
– Dacă aveţi nevoie de ajutor, încercaţi să comunicaţi cu echipele de intervenţie şi să le oferiţi informaţii despre situaţia dumneavoastră.
– În cazul unui cutremur major, echipele de intervenţie nu vor putea oferi ajutor imediat tuturor cetăţenilor.
– Participaţi la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor şi salvarea oamenilor. Nu acţionaţi pe cont propriu, ci doar urmând instrucţiunile autorităţilor.
RUCSACUL DE SUPRAVIEŢUIRE
Un cutremur major vă poate afecta existenţa şi poate modifica temporar mediul înconjurător. Astfel, este posibil ca, după un astfel de eveniment, un număr mare de persoane să aibă nevoie de ajutor şi asistenţă calificată. De aceea este important să fiţi pregătit pentru a vă putea descurca singur timp de aproximativ trei zile.
Nu vă gândiţi că problemele dumneavoastră s-au terminat dacă aţi supravieţuit cutremurului. Comunicarea cu ceilalţi sau obţinerea ajutorului pot fi dificile sau chiar imposibile în astfel de momente.
Pregătiţi un rucsac pentru situaţii de urgenţă pentru acasă, serviciu, maşină! Revizuiţi-l permanent!
Un rucsac pentru situaţii de urgenţă este un set de obiecte de care probabil veţi avea nevoie pentru siguranţa şi confortul dumneavoastră.Verificaţi conţinutul rucsacului cel puţin o dată pe an şi înlocuiţi stocul de apă şi alimente. Ţineţi-l cât mai aproape de ieşire.
Conţinutul rucsacului de supravieţuire:
I. Apă şi alimente
1.1. apă – apx. 5 litri de persoană
1.2. conserve sau alimente neperisabile; deschizător de conserve
1.3. alimente pentru copii (dacă este necesar)
II. Medicamente şi materiale de uz medical
2.1. medicamentele necesare dacă suferiţi de boli cronice: astm, diabet zaharat, hipertensiune
arterială , etc.
2.2. analgezice, antiseptice
2.3. dezinfectant şi bandaje
2.4. mănuşi şi mască sterilă
III. Produse de igienă
3.1. gel anti-bacterian
3.2. batiste, şerveţele umede, prosoape de hârtie, hârtie igienică, scutece, etc.
3.3. haine de schimb
IV. Materiale de primă necesitate
4.1. pătură sau sac de dormit
4.2. fluier
4.3. briceag
4.4. lanternă cu baterii
4.5. radio cu baterii
4.6. chibrituri (păstrate în recipiente închise ermetic)
4.7. încălţăminte rezistenţă
V. Acte şi bani
5.1 – copii ale actelor importante: carte de
identitate, contractul casei, asigurări, contracte, analize medicale, etc. (păstrate în pungi de plastic închise ermetic)
5.2 bani
– Este recomandabil să păstraţi un mic stoc de provizii la locul de muncă în cazul în care nu puteţi ajunge acasă.
– Nu uitaţi că transportul public poate fi temporar înterupt şi aţi putea întâmpina dificultăţi în deplasarea către o anumită locaţie.
– La fiecare loc de muncă ar trebui să fie desemnat un responsabil pentru păstrarea şi menţinerea echipamentelor şi proviziilor necesare în caz de cutremur.
– Păstraţi un pachet minim cu provizii şi în maşină.