Un număr de 80 de poliţişti efectuează 32 de percheziţii, dintre care 15 la sedii ale unor societăţi comerciale şi 17 la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală în domeniul producţiei şi comercializării de băuturi alcoolice.
Joi dimineaţă, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române coordonează o acţiune pentru destructurarea unei reţele infracţionale specializate în evaziune fiscală în domeniul producţiei şi comercializării de băuturi alcoolice.
Poliţiştii efectuează 32 de percheziţii în judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Iaşi, Prahova, Teleorman şi Vrancea, dintre care 15 la sediile unor societăţi comerciale şi 17 la domiciliile persoanelor bănuite.
Activităţile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal, instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminilităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.
Din primele cercetări a rezultat că, în perioada 2014-2015, cei în cauză ar fi comercializat importante cantităţi de vin de masă, fără a înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor administrate toate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale.
Totodată, în urma verificărilor a rezultat faptul că, cei în cauză nu ar fi documente de evidenţă contabilă pentru cantităţile produse şi comercializate, marfa fiind livrată pe bază de avize de însoţire (emise doar pentru a justifica provenienţa pe timpul transportului).
Avizele de însoţire ar fi fost distruse de cei în cauză, imediat după efectuarea transportului către clienţi, fiind emise facturi doar către o mică parte dintre aceştia şi la intervale de timp foarte mari (tot ca o justificare a provenienţei în cazul unor posibile controale).
Din cercetări a rezultat că vinul produs şi comercializat nu ar fi fost obţinut în mod natural, ci prin diferite amestecuri de substanţe (arome, coloranţi etc.) şi alcool. Vinurile au fost testate la mai multe laboratoare din ţară, în baza analizelor izotopice constatându-se că produsul nu este conform, în sensul că s-a constatat prezenţa etanolului provenit dintr-o altă sursă decât cea obţinută din fermentaţia naturală a mustului din struguri, iar concentraţia alcoolică este mai mare de 9%. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la aproximativ 300.000 de lei. Poliţiştii continuă cercetările, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.