Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

 

Ministerul Sănătăţii: Medicii de gardă, vinovaţi pentru moartea bebeluşului de la Iaşi

Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii primele concluzii în cazul copilului născut mort la maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi. Conform acestora, medicii care trebuiau să fie de gardă sunt vinovaţi pentru decesul fetiţei.

Ancheta ministerului a dus la concluzia că diabetul de care suferea mama nu avea cum să provoace moartea fătului, dacă mama aflată în travaliu primea asistenţă medicală la timp.

Deocamdată, s-a dispus ca medicii anchetaţi să nu mai facă gărzi de noapte, iar cazurile grave vor fi direcţionate către cealaltă maternitate din Iaşi, „Cuza Vodă”.

În paralel, continuă anchetele începute de către Colegiul Medicilor din România şi de către poliţie.

Un bebeluş s-a născut mort după ce mama sa ar fi stat ore în şir în travaliu, timp în care în spital nu era niciun medic de gardă. Părinţii copilului au depus plângeri la Poliţie, Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

Doi tineri din Iaşi au mers la maternitate, nerabdatori sa-si stranga copilul in brate. Nici prin cap nu le-a trecut ca vor trece printr-un cosmar care a lasat urme adanci asupra lor. Constantin Ciobanu sta zilnic ore intregi langa sotia sa Ioana care nu isi poate reveni dupa ce medicii i-au lasat copilul sa moara. Noua luni de zile medicii au asigurat-o ca va naste un copil sanatos si nu exista nici macar cea mai mica indoiala. Noua luni Ioana a urmat cu strictete toate indicatiile medicului care a monitorizat sarcina si a facut absolut toate testele si analizele necesare. La varsta de 26 ani urma sa devina pentru prima data mama, scrie bzi.ro.

Luni, 8 septembrie, Ioana impreuna cu sotul au venit la maternitatea Elena Doamna din Iasi, pentru ultimul consult. Sarcina era la termen si putea naste in orice moment. Timp de noua luni sarcina a fost monitorizata de dr. Simona Niculescu din maternitate, dar toate consultatiile au avut loc la cabinetul privat, unde ecografiile le mai facea si medicul rezident Burniche. Abia in maternitate sotul Ioanei a aflat ca medicul este rezident in anul intai. Luni dimineata, in triaj, consultatia si ecografia au fost facute de dr. Burniche care i-a asigurat ca fatul este bine si are o dilatatie de 3 centimetri. La ora 10.00 sotul a sunat-o pe dr. Simona Niculescu si a intrebat-o daca este bine sa o interneze pe Ioana, primind raspuns afirmativ.

„Doamna dr. Niculescu mi-a spus ca este libera, dar la orice ora din zi si din noapte vine sa o asiste pe Ioana la nastere. Ne-am dorit ca nasterea sa fie naturala si din cauza ca nu ne permiteam sa platim operatia de cezariana, intre 1.200 si 4.000 lei, sume care se vehiculau in spital. Am stat cu sotia in spital pana seara, in jur de ora 20.00, dupa care am plecat acasa”, a spus Constantin Ciobanu.

In jurul orei 23.00, Constantin a sunat-o pe Ioana sa vada cum se simte. „Sotia mi-a spus ca i s-a rupt apa si urmeaza sa nasca”, a spus sotul. Spre dimineata, in jurul orei 3.00, Constantin Ciobanu si-a sunat, din nou, sotia, crezand ca a nascut si vroia sa afle daca se simte bine.

„Sotia era agitata, speriata, nu am vazut-o niciodata asa in cei 7 ani de cand ne cunoastem, spunandu-mi ca trebuie sa i se faca cezariana si copilul moare. Ea este asistent medical generalist si isi dadea seama ce se intampla. Am venit cu un prieten imediat la maternitate. Am rugat paznicul sa ma insoteasca si m-am dus in salon. Sotia nu era acolo. Nu era nimeni pe holuri, triajul era incuiat, am incercat sa gasesc medicul de garda, dar mi-au atras atentia gemetele sotiei si soneria telefonului ei. Am mers spre acea incapere care era sala de travaliu si inauntru era o infirmiera care statea langa ea. Am rugat-o sa-mi spuna unde este medicul de garda, dar nu mi-a raspuns. Am iesit si am mers in continuare sa caut medicul de garda, vreo asistenta medicala, dar nu am gasit pe nimeni”, a povestit tânărul din Iaşi.

Disperat ca nu gaseste niciun medic in spital care sa-i ajute sotia, sotul a cerut ajutor la serviciul 112, dar cel care i-a raspuns nu a crezut ca intr-un spital nu este medic de garda. La ora 5.00 si-a sunat cumatra si a rugat-o sa vina la maternitate sa le fie alaturi. Intre timp a zarit pe unul dintre holuri o asistenta medicala care a intrat in sala de travaliu.

„Nu am gasit medicul de garda nicaieri. Cand am coborat la ora 6.30 sa-i platesc taxiul cumetrei, a intrat un taxi pana in spatele triajului din care a coborat o doamna cu o coronita pe cap si a intrat in spital. Mi-a atras atentia coronita pentru ca pe acea doamna am vazut-o in triaj, la internare. Am aflat mai tarziu ca era dr. Doina Iancu care trebuia sa fie de garda. Luni, 8 septembrie, de garda la Maternitatea Elena Doamna erau medicii Doina Iancu si Daniela Badoi.

La ora 6.50, dupa ce a vazut-o pe Ioana, medicul anestezist a solicitat sa fie dusa de urgenta in sala de operatie.

„Au lasat-o sa se chinuie 7 ore. Apoi, la ora 7.30 sotia a fost scoasa din sala de operatie si m-a intrebat ce face fetita noastra. I-am spus ca bine, dar dupa cateva secunde o voce de femeie din spatele meu a strigat: «copilul e mort». Am crezut ca mi se rup picioarele sau o iau razna. Operatia de cezariana a fost facuta de o doamna doctor Sargu. Nu stiu cine este. Poate era moarta si sotia daca nu intervenea medicul anestezist”, a declarat sotul Ioanei.

Constantin Ciobanu a depus o plangere la Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi impotriva Maternitatii Elena Doamna pentru ucidere din culpa, urmand ca o reclamatie sa fie depusa si la Colegiul Medicilor si Directia de Sanatate Publica Iasi.

„Doctorita Niculescu Simona nu ne-a mai raspuns la telefon de luni dimineata, de cand am vorbit la telefon, in triaj, la internare. Vreau sa-mi raspunda medicii cum a fost posibil sa vin cu sotia la maternitate cu un copil sanatos si sa plec acasa cu el mort. Dorim ca medicii care se fac vinovati sa fie pedepsiti. Vreau sa aflu adevarul. Sotia mea este daramata psihic, are nevoie de psiholog. La medicina legala ni s-a spus ca fetita era moarta din uter. Deocamdata asteptam sa se finalizeze cercetarile, sa obtinem documentele de la medicina legala pentru a merge mai departe. In luna august, sotia a fost diagnosticata cu un diabet gestational, care a fost monitorizat zilnic de medicul diabetolog. A urmat doar o dieta si medicul era multumit de cum evolueaza. Toti medicii ne-au asigurat ca avem un copil sanatos si apoi intervine decesul in timp ce sotia era monitorizata in maternitate. Unde era medicul de garda din noaptea de luni? „, a declarat Constantin.

Medicul Burniche a refuzat sa dea orice declaratie. La numarul de telefon al doctorului Simona Niculescu a raspuns tot medicul rezident Burniche care a spus ca nu stie ce s-a intamplat dupa consultatia din triaj.

„Eu am scris totul in foaia de observatie. Dupa ce am vazut pacienta in triaj, nu stiu ce s-a intamplat. Da, sunt medic rezident, dar nu mai am ce discuta cu dumneavoastra”, a spus dr. Burniche. Medicul care era de garda luni si trebuia sa se afle in spital, Doina Iancu, a refuzat sa dea detalii vizavi de acest caz. „Ei nu spun adevarul. Pana nu apare certificatul medico-legal, nu avem ce discuta”, a declarat dr. Doina Iancu.

Sursa: Romaniatv.ro

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*