Marti 19 Martie 2024, Actualizat acum 78 zile 12:00 am

 

Delegaţie economică a judeţului Iaşi, în Israel

Consiliul Judetean CJ IasiSub auspiciile “Institutului de Export şi Import Israel”, “Asociaţia Industriaşilor din Israel”, “Federatia Camerelor de Comert din Israel” impreuna cu “Camera de Comerţ şi Industrie Israel-România”, care prin fosta ambasadoare şi deputată de origine română, doamna Colette Avital care a precursat şi înlesnit această amplă manifestare economică, zilele trecute s-a desfăşurat un eveniment aparte, dar de prestigiu, interesantul seminar intitulat: “Oportunităţi de afaceri în Iaşi”.

O contribuţie esentială în acest sens a avut şi Ambasada Româna de la Tel-Aviv prin domnul consilier economic Dorin Refca şi Consiliul Judeţean Iaşi.

Interesanta manifestare a fost deschisa si salutata E.S. doamna Andreea Păstârnac ambasadoarea României în Israel şi de domnul Eli Lev, director în Ministerul Israilean de Externe, care prin cuvintele lor şi-au arătat şi subliniat bunele şi excepţionalele relaţii existente între aceste două state, subliniind rolul pozitiv şi efectiv care îl joacă relaţiile economice existente.

In cuvântul său prof.Dr.Aron Shai rectorul Universităţii din Tel-Aviv a urat reuşita complectă seminarului în cauză, amintind totodată cu plăcere de vizita sa recentă ca oaspete al Universităţii “Al. Ioan Cuza”, de întâlnirea avută cu domnul Cristian Mihai Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi cu care a purtat numeroase discuţii interesante şi constructive, prezent la această manifestare de interes comun româno-israileană.

In expunerea sa domnul Cristian Mihai Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean prezent în fruntea unei largi delegaţii de experţi în diferite domenii, consultanţi ieşeni specializaţi şi în atragerea de fonduri europene prin cuvinte simple dar concise şi bine documentate a prezentat problemele economice a judeţului şi a Iaşului în special, amintind de trecutul, prezentul dar şi viitorul judeţului pe care îl păstoreşte, neuitând a aminti de obştea evreiască, făcând cunoscut publicului israilean istoria plină de conotaţii a ei.

Larga temă de variaţii dezbătute atât în domeniile de informaţii şi comunicare, agricultură sau farmaceutică, învăţământ, mai toate culminând cu aşa zisul incubatorul de afaceri “Tehnopolis” care permite desvoltarea şi demararea mai multor afaceri. Seminarul în speţă atingându-şi scopul propus, atât oamenii de afaceri ieşeni şi cei israilieni, alături de numeroşii specialişti au fost cu toţii foarte interesaţi de problemele dezbătute şi înteresaţi de informaţiile primate. Seminarul încheiendu-se prin concluzia de a se impune eforturi pentru organizarea şi în viitor unor astfel de acţiuni bine făcătoare ambelor părţi.

Nu trebuie uitat apelul preşedintelui Comsiliului Judeţean, când aminteşte cu mare satisfacţie şi bucurie de linia aeriană directă ce se va deschide direct între Iaşi şi Tel-Aviv şi afirmaţia complectată de rectorului universităţii din Tel-Aviv că: “Ştiu că înainte era un chin să ajungi la Iaşi, două ore de zbor până la Bucureşti, apoi şapte ore cu trenul, dar acum avem zbor direct IASI-TELAVIV, lucrurile devin şi mai simple şi vom profita de prilej pentru ca universităţile ieşene fantastice “Al. I. Cuza” şi “UMF” sunt deja universităţi de mare succes.

Iosef Haimovici

 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*