Miercuri 08 Mai 2024, Actualizat acum 128 zile 12:00 am

 

Poliţia la bilanţ: Rata infracţionalităţii, în scădere la Iaşi

În urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi pe  anul 2013, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici s-au evidenţiat mai multe aspecte pozitive.

În perioada analizată trendul infracţiunilor sesizate de cetăţeni înregistrează un aspect pozitiv, fiind descrescător (– 5,74%).

În ceea ce priveşte infracţiunile de mare violenţă,   în anul 2013 s-a înregistrat o scădere cu 22 de procente a infracţiunilor de omor şi cu 89 % a infracţiunilor de lovituri cauzatoare de moarte. Privitor la infracţiunile de medie violenţă, s-a înregistrat o scădere a infracţiunilor de lovire sau alte violenţe cu 16 % şi cu 29 % a infracţiunilor de vătămare corporală. Tâlhăriile scad cu 14 procente.

S-a înregistrat o scădere   a numărului de furturi din societăţi comerciale prin efracţie, cu 30 % şi a celor de animale cu 12 %.

De asemenea, s-a înregistrat o scădere a furturilor din locuinţe cu 12% şi a celor din auto cu 21 procente.

În anul 2013,  faţă de anul trecut   s-a constatat o scădere a infracţiunilor stradale, iar trendul acestora în perioada analizată este descrescător.

Numărul de dosare penale cu autori necunoscuţi soluţionate prin identificarea autorilor a crescut la 2370 (+ 11 procente,  faţă de anul trecut).

Peste 6400 de persoane au fost cercetate în cadrul dosarelor penale în care s-a început urmărirea  penală, 627 dintre acestea fiind arestate şi/sau reţinute.

În ceea ce priveşte situaţia evenimentelor rutiere pe raza judeţului Iaşi, s-a constatat o diminuare a riscului rutier prin scăderea cu 4 % a numărului de accidente rutiere. În această perioadă a scăzut cu 26%   numărul de  victime din accidentele rutiere care au decedat ca urmare a acestora. Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară de către pietoni, neacordare prioritate pietoni. Poliţiştii rutieri au aplicat în anul 2013, 101.177 (+15%) sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195 / 2002.

Au fost reţinute în vederea suspendării 5.635 permise de conducere şi au fost retrase 1730 certificate de înmatriculare.

Au fost intensificate acţiunile de patrulare a poliţiştilor de proximitate şi a celor   de ordine publică în zona unităţilor de învăţământ în perioada orelor de curs şi a pauzelor, astfel că, situaţia faptelor penale sesizate săvârşite în şcoli şi în zona adiacentă acestora, înregistrează o scădere cu 15 % .

A crescut numărul de infracţiuni descoperite în flagrant cu ocazia activităţii de prevenire, cu 37% (3311 de fapte de natură penală constatate în flagrant).

Au fost intensificate activităţile operative, înregistrându-se o creştere de 47% a intervenţiilor rapide la evenimente (numărul total al acestora fiind de 702), au fost organizate 2998 (+28%) acţiuni cu efective lărgite şi 21.771 (+9%) controale directe.

De asemenea, în cadrul acţiunilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice desfăşurate   de poliţiştii ieşeni, pe raza judeţului Iaşi, au fost aplicate un număr de 26.584 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 61/1991.

Urmare a intensificării acţiunilor de combatere a faptelor de evaziune fiscală de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, au fost constatate 404 de infracţiuni de acest gen.

În anul 2013 au fost confiscate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase 127 arme, 965 bucăţi de muniţie şi 425 kg deşeuri periculoase.

Tot în această perioadă au fost identificaţi 966 autori ai unor infracţiuni, prin folosirea sistemelor de investigare tehnico-ştiinţifică. Poliţiştii din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat 4766 cercetări la faţa locului, fiind ridicate 25.658 urme şi mijloace materiale de probă. Au fost testate prin tehnica poligraf un număr de 296 persoane, fiind identificaţi 129 de autori ai unor infracţiuni.

În anul 2014 au fost depistate de poliţişti un număr de 102 de persoane urmărite internaţional, care posedau mandate de executare a pedepsei închisorii sau de arestare, fiind introduse în centre de detenţie.

Toţi cei 245 de minori dispăruţi în condiţii alarmante au fost găsiţi de poliţişti.

Din cele 350 de persoane dispărute, care au fost date în urmărire naţională, 349 dintre acestea au fost depistate de poliţişti.

În perioada  07.01-05.04.2013 un ofiţer de poliţie din cadrul I.P.J. Iaşi s-a deplasat la Londra, în Regatul Unit al Marii Britanii, unde a   participat la o misiune operativă pe linia combaterii furturilor din mijloacele de transport în comun, alături de alţi doi ofiţeri din cadrul I.G.P.R.

Printre priorităţile I.P.J. Iaşi pentru anul 2014 se numără creşterea gradului de vizibilitate şi a nivelului de încredere în serviciul poliţienesc şi punerea în aplicare a Noilor Coduri– Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*