Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Traficul de pasageri din Aeroportul Iaşi a crescut cu 40%

In luna noiembrie s-au inregistrat 18.600  de pasageri imbarcati si debarcati la Aeroportul Iasi, in comparatie cu 13.200 de pasageri in luna noiembrie a anului 2012, marcand astfel o crestere cu 40% in privinta traficului propriu. Tot prin comparatie, Aeroportul Iasi a inregistrat in noiembrie 2013 cel mai mare numar de pasageri dintre aeroporturile din zona Moldovei, depasind pentru prima data aerogara bacauana, cu peste 1.800 de pasageri, in conditiile in care luna octombrie 2013 a evidentiat prima egalitate  – referitoare la pasagerii procesati – intre cele doua organizatii.

Suntem interesati sa echilibram in mod just piata de aviatie civila din zona Moldovei, definind in mod corespunzator Aeroportul International Iasi ca principal pol de conexiune aeriana din zona. Dupa foarte mult timp, reasezam polul geografic regional la Iasi, asa cum a fost conturat de-a lungul istoriei noastre si vom ajunge in final sa corespundem ca  infrastructura si potential de zbor, cu toate previziunile efectuate de consultantii si specialistii Comisiei Europene”, a declarat Marius Bodea, presedinte al Consiliului de Administratie al Aeroportului Iasi

Luna noiembrie este in mod obisnuit o luna mai slaba din punct de vedere al traficului aerian, cu numar mai mic de pasageri inregsitrati, asa cum sunt si lunile ianuarie si februarie dintr-un an calendaristic.

Remintim ca in 2013 s-au introdus 3 curse externe noi, in total 5 destinatii externe pentru pasagerii din zona Moldovei (Roma, Bologna, Torino, Viena, Londra), fata de 2012 cand erau doar doua (Viena si Roma din decembrie 2012).
In ceea ce priveste comparatia anuala a numarului de pasageri inregistrati pe fiecare destinatie, putem furniza urmatoarele date statistice:
Ø  In perioada ianuarie – noiembrie, cursa Iasi-Viena-Iasi a inregistrat 27.000 de pasageri, fata de tot anul 2012 cand s-au inregistrat 24.000 de pasageri
Ø  In perioada ianuarie – noiembrie, cursa Iasi-Roma-Iasi a inregistrat 12.000 de pasageri
Ø  In perioada mai – noiembrie, avand in vedere ca noile curse externe au fost inaugurate pe 27 aprilie, cursa Iasi-Torino-Iasi a avut cel mai mare succes, a inregistrat 16.400 de pasageri, gradul de incarcare fiind peste 90% la fiecare zbor, cu o medie de 136 de pasageri pentru fiecare cursa.
Ø  In perioada ianuarie – noiembrie, cursa Iasi-Bologna-Iasi a inregistrat 15.000 de pasageri.
Ø  In perioada ianuarie – noiembrie, cursa Iasi-Londra-Iasi a inregistrat 13.800 de pasageri.

De asemenea, pentru cursa interna Iasi-Bucuresti-Iasi, numarul pasagerilor inregistrati in 2013 pana la finalul anului nu va fi cu mult mai mare decat in 2012 adica 112.000 de pasageri.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*