Corsetul revine astăzi la modă, ca metodă menită să diminueze senzaţia de foame şi să determine scăderea în greutate. Un „vechi instrument de tortură”, pentru o nouă metodă de slăbit. Popularizat de vedeta Jessica Alba, care a pierdut mai multe kilograme cu ajutorul acestuia, şi recomandat de un medic în emisiunea ‘Good Morning America’, astăzi corsetul a revenit pe cai mari. În opinia nutriţionistului Jean-Philippe Zermati, este păcat că această piesă vestimentară a ajuns să fie folosită în acest scop şi mai ales la recomandarea unor cadre medicale
A promova corsetul ca pe o nouă metodă de slăbit, pentru că acesta strânge burta şi bustul şi ar diminua senzaţia de foame, este o idee ‘abracadabrantă’, opinează expertul, care aminteşte în acest sens de ‘bentiţa’ pe care o recomandau unii medici în urmă cu vreo 20 de ani. Imediat ce oamenii care o purtau mâncau prea mult, tensiunea exercitată de aceasta pe talie era acolo pentru a le aminti de excese. Însă această metodă nu a ajutat nicio persoană să slăbească în mod durabil.
A vedea în corset echivalentul unui ‘inel gastric non-chirurgical’ şi, prin urmare, neinvaziv, este ridicol, continuă nutriţionistul. În realitate, ‘by-passul’ gastric este o operaţie complexă, care nu constă doar în a face persoana să mănânce mai puţin: este vorba de o chirurgie a metabolismului, care modifică secreţiile hormonale aflate în legătură cu absorbţia caloriilor ingerate şi cu senzaţia de foame. Dar mai ales, aceasta este o chirurgie rezervată celor care suferă de obezitate morbidă.
O metodă nu poate fi considerată eficientă doar pentru că un medic estetician a aplicat acest ‘regim’ în cazul a 100 de paciente şi îi laudă meritele pe postul american de televiziune ABC News. Expertul aminteşte că multe alte metode pot să ajute persoane să slăbească de o manieră tranzitorie şi că despre eficienţă se poate vorbi doar atunci când nu există o recădere timp de trei ani.
sursa: Agerpres