Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

 

Parteneriat între Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi şi Bukovinian State Medical University din Cernăuţi (Ucraina)

UMF IasiŞefii Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, reprezentată de rectorul Prof.Univ. Dr. Vasile Astărăstoae şi Bukovinian State Medical University din Cernăuţi (Ucraina), reprezentată de rectorul Taras Boychuk, au încheiat un parteneriat pentru a promova cooperarea educaţională şi schimburile de experienţă între cele două universităţi.

Parteneriatul prevede crearea unei punţi de legătură între cele două institute de medicină prin încurajarea schimburilor de cadre didactice, cercetători şi studenţi, parteneriatelor ştiinţifice şi de cercetare şi participării comune la programe şi granturi internaţionale.

Pentru buna desfăşurare a proiectelor comune, cele două universităţi de medicină au fost de acord cu schimburile de consultanţă tehnică, organizarea de schimburi de informaţii prin cursuri practice, conferinţe, simpozioane şi workshopuri. Acest acord permite profesorilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi să susţină cursuri sau să participe în echipe comune de cercetare cu profesorii de la Universitatea de Medicină din Cernăuţi, precum şi profesorilor de la Universitatea ucraineană de a preda la UMF Iaşi. De asemenea, studenţii celor două instituţii vor putea beneficia de schimburi de pregătire teoretică şi practică între cele două universităţi.

“Universitatea din Cernăuţi este o universitate puternică, având 9000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi şi o serie în limba engleză cu 600 de studenţi din India, Malaezia, Pakistan şi Ţările Arabe. Acest parteneriat ne permite o uniformizare a curriculei, cursuri comune dar mai ales deschiderea către spaţiul educaţional din Ucraina şi fosta Uniune Sovietică. În plus, vom acorda toată susţinerea pentru ca Universitatea din Cernăuţi să poată deschide o linie de studiu în limba română.” a declarat Prof.Univ. Dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi.

Bukovinian State Medical University este una dintre cele mai mari instituţii de învăţământ superior din Cernăuţi. Înfiinţată în 1944, universitatea este o instituţie modernă care pregăteşte, la un nivel ridicat, absolvenţi în domeniul medical şi farmaceutic. În prezent, cele peste 600 de cadre didactice lucrează în 36 de departamente ale Universităţii de Medicină. Rezultate deosebite ale cercetării universităţii sunt în domeniile cardiologiei, traumatologiei şi ortopediei, gastroenterologiei, pediatriei. Peste 100 de cadre didactice s-au format sau au lucrat în ţări din Asia, Africa şi America Centrală, având o bună cunoaştere a limbilor străine şi o bogată experienţă de lucru cu studenţi din străinătate.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi a fost fondată în 1879, fiind una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din România. UMF Iaşi face parte din Grupul celor 12 Universităţi de Educaţie şi Cercetare Avansată. Dintre cei 11.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai săi, 2.500 provin din 70 de ţări altele decât România, ceea ce face Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi cea mai cosmopolită instituţie de învăţământ superior din estul Europei. Raportul de evaluare din acest an al European University Association (EUA) – Institutional Evaluation Programme (IEP) califică Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” drept lider regional şi naţional în domeniului învăţământului superior.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*