Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Iaşul a găzduit Forumul Economic al Euroregiunii Siret – Prut – Nistru

Consiliul Judetean CJ IasiConsiliul Judeţean Iaşi a organizat cel mai important eveniment transfrontalier de la graniţa de est a Uniunii Europene. Consiliul Judeţean Iaşi şi Euroregiunea Siret-Prut-Nistru au organizat, pentru prima dată în România, un Forum economic transfrontalier dedicat companiilor şi administraţiilor publice de la graniţa de Est a Uniunii Europene. 

Din punct de vedere istoric şi cultural, Ucraina şi Republica Moldova sunt parte a Europei. Mai rămâne să se rezolve aspectul politic. Îmi doresc din tot sufletul ca la Summitul de la Vilnius, din această toamnă, aceste două ţări să primească vestea bună a semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Alături de companii, cei mai importanţi lideri politici şi administrativi de la graniţa de Est a Uniunii Europene au fost prezenţi la Forumul organizat la Iaşi. Niciodată nu au fost fost atât de mulţi lideri din Republica Moldova şi Ucraina în oraşul nostru, la aceeaşi masă, pentru a dezvolta proiecte de interes comun. Iaşul a demonstrat că este o poartă de acces între Est şi Vest”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Deschiderea oficială a Forumului Economic al Euroregiunii Siret – Prut – Nistru, eveniment care s-a desfăşurat la Centrul Expoziţional „Moldova”, a avut loc pe 17 iunie, la aceasta participând şi delegaţia membrilor Comisiei CIVEX a Comitetului Regiunilor. În cea de-a doua zi a evenimentului au avut loc prezentări ale oportunităţilor de cooperare transfrontalieră în viziunea administraţiilor regionale şi locale din Republica Moldova, România, Ucraina (regiunile Cernăuţi, Odessa, Vinitsa), Euroregiunile Karelia, Nistru, Siret-Prut-Nistru. Ziua a continuat cu prezentări ale companiilor prezente şi s-a încheiat cu un eveniment business-to-business, prin care cele peste o sută de firme din Ucraina şi Republica Moldova au putut intra în contact. Forumul se va încheia mâine, 19 iunie, cu o vizită de studiu a delegaţiilor din străinătate la mai multe obiective din Iaşi.

După finalizarea programului de la Centrul Expoziţional, delegaţiile administrative din Ucraina şi Moldova au avut întrevederi cu toată conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, la Palatul Administrativ al Judeţului. Cu această ocazie s-au stabilit acţiuni punctuale pentru viitorul apropiat între Judeţul Iaşi şi unităţile administrativ-teritoriale prezente la Forum. Conducerea Judeţului Iaşi a avut o întrevedere şi cu reprezentanţii landului german Sachsen – Anhalt, land cu care Judeţul Iaşi are relaţii de colaborare de mai mulţi ani.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*