Ieşenii, cu mic cu mare, îl vor întâlni, sâmbătă 1 iunie, ora 10, în Piaţa Palatului Culturii, pe Papatram şi pot participa la pictarea unui tramvai cu scene de poveste.
Concomitent vor fi organizate patru concursuri tematice de creaţie pentru copii, cu premii constând în dulciuri, cărţi şi multe alte surprize. Atmosfera va fi animată de ansamblul artistic „Înşiră-te mărgărite…” prin teatru, dans şi muzică. Începând cu ora 16 va putea fi admirată expoziţia în aer liber a desenelor şi machetelor câştigătoare, precum şi tramvaiul pictat de studenţii de la Universitatea de Arte „George Enescu„ din Iaşi, alături de copii.
„Papatram şi compania” este o serie de cărţi ilustrate, educative, destinate copiilor, cu o apariţie constantă, o dată la două luni. Proiectul se individualizează prin originalitate, având în vedere că protagoniştii poveştilor prezentate sunt tramvaie personificate. Papatram reprezintă tipologia bătrânului înţelept, ce oferă sfaturi şi învăţături mai tinerilor colegi de depou (compania) aflaţi în situaţii limită.
Fiecare număr evidenţiază episoade memorabile din istoria transportului public ieşean, aducând în prim-plan diferite modele de tramvaie, demult dispărute şi uitate. Poveştile lui Papatram au caracter moralizator, contribuind la dezvoltarea personalităţii copiilor ce le citesc. Cărţile sunt însoţite de jocuri de perspicacitate şi informaţii inedite.
Proiectul este realizat de designer Silviu Teodor-Stanciu în strânsă colaborare cu Editura Adenium din Iaşi, fiind susţinut de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public TRAMCLUB IAȘI.
Silviu Teodor-Stanciu, autor al seriei de cărţi ilustrate Papatram şi Compania este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice Decorative şi Design, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, precum şi a masteratului în design de produs, din cadrul aceleaşi universităţi.
Proiectul „Papatram şi Compania” este rezultatul pasiunii dezvoltate în aproximativ 20 de ani pentru transportul public şi în mod deosebit pentru tramvaie.
„Ideea de a-l crea pe Papatram a venit în urma organizării evenimentelor pentru copii în care am fost implicat, din cadrul Săptămânii Mobilităţii la Iaşi, în septembrie 2011. Interesul manifestat de cei mici pentru acest mijloc de transport, pentru istoria lui îndelungată ori modul de funcţionare, m-a impulsionat să concep o serie de personaje atractive, care de-a lungul a mai multe episoade să răspundă tuturor întrebărilor acestora. Fiecare personaj reprezintă tipologii umane diferite, confruntate cu situaţii inspirate din viaţa reală, beneficiul micilor cititori fiind de natură ludică, educaţională, formatoare”, a spus Silviu Teodor-Stanciu .