Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Ministrul Agriculturii, aşteptat la Întâlnirea Fermierilor din Moldova

Consiliul Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Iaşi, organizează, pe 6 iunie, Întâlnirea Fermierilor din Moldova, la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, judeţul Iaşi. La eveniment va fi prezent şi Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Întâlnirea Fermierilor din Moldova reuneşte 200 de mari fermieri din toate cele 6 judeţe din Regiune: Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău şi Vaslui şi reprezintă un prilej pentru planuri pe termen lung şi discuţii importante între toţi factorii direct implicaţi în acest sector de activitate.

Întâlnirea de pe 6 iunie, va avea loc la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, judeţul Iaşi. Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa este un palat construit în stil neogotic, în anul 1804, care a aparţinut iniţial familiei Sturdza. Actualmente este muzeu memorial dedicat Domnului Unirii şi este inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004.

Importanţa acestui eveniment este una majoră, având în vedere situaţia agriculturii din România la momentul actual, intenţia politicienilor de a schimba modul de organizare teritorială a ţării şi mai ales apropierea momentului în care noua Politica Agrară Comună va intra în vigoare. De aceea, şi dezbaterile din cadrul acestei întâlniri se vor axa pe trei direcţii/teme de maxim interes pentru participanţi: PAC 2014-2020, Programe de susţinere a fermierilor şi Impactul regionalizării asupra agriculturii româneşti.

Astfel, organizatorii îşi propun ca prin intermediul ”Întâlnirii Fermierilor din Moldova” să creeze un cadru optim de dialog între toţi factorii de decizie din acest sector de activitate (mari fermieri, companii de profil, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi subordonate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), care, împreună vor putea identifica şi soluţiona problemele din agricultura din această regiune.

Programul preliminar al evenimentului cuprinde două sesiuni de discuţii. Prima va avea loc în cursul dimineţii şi se va desfăşura sub titulatura: Întâlnire consultativă la nivel regional. În cadrul acesteia, fermierii din cele şase judeţe ale Moldovei vor avea posibilitatea de a afla punctele de vedere ale reprezentanţilor instituţiilor subordonate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind cele trei teme menţionate mai sus. Astfel, la dezbatere vor lua parte: Neculai Olariu, Director Executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Iaşi; Cristian Delibaş, Director Executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Botoşani; Vasile Schipor, Director Executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava; Sergiu Jităreanu, Director Executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Iaşi; Delia Moldoveanu, Director Executiv Adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava; Liviu Zaharia, Director Executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Botoşani; Ioan Serediuc, Consilier Superior al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Botoşani; Gabriela Mazilu, Director Executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bacău; Anghel Ficu, Directorul General Adjunct al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 Nord-Est Iaşi

După-amiază va avea loc o Întâlnire consultativă la nivel naţional, unde vor fi prezenţi Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR); Nini Săpunaru, Preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice, Camera Deputaţilor; Mihai Niţă, Vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală, Senat; George Turtoi, Director General APRDP şi alţi invitaţi de la nivel central, din cadrul instituţiilor  subordonate MADR. Astfel, toţi cei prezenţi la Palatul de la Ruginoasa vor avea ocazia să discute direct cu factorii de decizie de la nivel central şi să obţină soluţii pentru probleme lor.

Totodată, în cadrul Întâlnirii, fermierii vor avea acces la cele mai noi informaţii din sectorul agricol şi vor putea discuta în mod direct cu reprezentanţii companiilor care activează în acest sector de activitate. Din noutăţile prezentate, amintim: Creditul Rădăcini de la Banca Comercială Carpatica pentru achiziţia terenurilor agricole – un credit pe termen scurt, mediu sau lung care vine în sprijinul producătorilor agricoli prin punerea la dispoziţie a fondurilor necesare achiziţionării de terenuri pentru producţie agricolă; FITOKONDI (produs pentru condiţionarea plantelor, tratament foliar pentru legume), MELIUS (ulei natural obţinut din rapiţă, un adjuvant eficient), Del Ca Mag (soluţie ideală pentru ameliorarea solului şi a plantelor) de la Volánpack; Portofoliul Green Expert cu axare pe două promoţii speciale: la semănătoare de păioase şi pluguri; Gama AgriCredit de la BancPost – special creată pentru acest mediu de afaceri: Agricredit SAPS; AgriCredit Bunăstare Porcine – Măsura 215; Agricredit Axa II; AgriCredit PNDC Zootehnie; AgriCredit PNDC1 Sector Vegetal.

De asemenea, vor fi prezentate şi Portofoliu AZOMUREŞ (azotat de amoniu, uree, îngrăşăminte lichide URAN, îngrăşăminte complexe de tip NPK), noul design al ambalajelor şi Ghidul agricultorului; Portofoliu Frisomat: Construcţii metalice – o soluţie tehnică flexibilă pentru agricultură şi zootehnie: hale industriale pentru stocare, magazii pentru fructe şi legume, grânare sau spaţii pentru depozitarea fânului ori pentru utilaje agricole, ferme zootehnice sau crescătorii de pui; Portofoliul ECOTEC: echipamente pentru fermele zootehnice; metode de hrănire, sisteme de distribuţie a hranei; tehnologii pentru gestiunea dejecţiilor; Gama Total System Solutions pentru creşterea animalelor de la Gea Farm Technologies – trei tipuri de ferme: ferme cu instalaţie de muls Side-By-Side, ferme cu robotul de muls MIone şi ferme cu instalaţie de muls AutoRotor.

Evenimentele AGRALIM sunt realizate cu sprijinul Direcţiilor pentru Agricultură a Judeţelor (DAJ) şi al Agenţiilor de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din regiunea de Nord Est care se implică activ în informarea şi invitarea fermierilor la aceste manifestări.  

Simultan cu aceste activităţi, vom lansa oficial Clubul Fermierilor AGRALIM, o platformă complexă şi exclusivistă ce va contribui la creşterea performanţelor economice şi de producţie, prin încurajarea cooperării între fermieri şi interacţiunii acestora cu specialişti şi oameni de afaceri din domeniu. Clubul îşi propune dezvoltarea unei reţele de colaborare şi informare în rândul fermierilor din zona Moldovei prin facilitarea accesului acestora la evenimente specifice. Membrii acestuia vor avea parte de mai multe beneficii, cum ar fi: acces gratuit, pe baza unui ecuson personalizat, la evenimentele reprezentative din domeniu pentru regiunea de Nord-Est; promovarea activităţilor membrilor clubului pe site-ul www.expoagralim.ro şi pe pagina de Facebook; întâlnirea cu oficialităţi locale şi guvernamentale şi cu specialişti internaţionali.

Evenimentul de pe 6 iunie face parte din seria de evenimente dedicate agriculturii şi industriei alimentare din Moldova, desfăşurate sub umbrela AGRALIM, alături de:

Târgul pentru Fermieri şi Industrie Alimentară AGRALIM – cel mai important eveniment din Moldova, ce poziţionează Iaşul alături de Cluj-Napoca, Arad şi Bucureşti pe harta evenimentelor expoziţionale reprezentative pentru agricultura şi industria agro-alimentară din România. AGRALIM 2013 este structurat pe trei direcţii specializate: AGROFARMA (Târg pentru agricultură, maşini şi utilaje agricole) organizată la Centrul Expoziţional Providenţa, AGROZOO (Târg pentru zootehnie), organizată pe Platforma Expoziţională CUG şi AGROALIMENTA (Târg pentru industria alimentară şi ambalaje) care va fi organizată la Centrul Expoziţional Moldova.

Forumul Agricol pe tema “Exemple de succes şi modele europene de activităţi în agricultură şi industria alimentară” se va desfăşura la Centrul Expoziţional Providenţa, pe 26 şi 27 septembrie. Forumul va cuprinde: o conferinţă în plen şi patru conferinţe de specialitate (pentru Agricultură; Agricultură Ecologică; Zootehnie; Industria Alimentară). Evenimentul se constituie într-o platformă de interacţiune şi dialog, oferind soluţii, răspunsuri, exemple de succes şi modele europene la întrebările şi problemele semnalate de fermieri, procesatori, specialişti în domeniu.

Balul Fermierilor, ce va avea loc pe 26 septembrie, la Centrul Expozitional Providenţa, este organizat pentru a înlesni interacţiunea dintre cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol şi reprezintă o seară specială de socializare, de recunoaştere şi premiere a excelenţei în domeniul agricol la care vor fi invitaţi peste 300 de fermieri.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*