Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Reputatul neurochirug, Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea a conferenţiat la UPA

”Există asemănători  majore între creierul uman şi Capela Sixtină”, pictată de Michelangelo. La această concluzie a ajuns neurochirurgul  de renume mondial, Prof. univ.dr. MsC. Hc. Alexandru Vlad Ciurea în urma conferinţei ”Noi idei privind anatomia ascunsă din picturile lui Michelangelo. Capela Sixtină”, susţinută la Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi.

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea a mărturisit că tema conferinţei a pornit de la faptul că s-au împlinit 500 de ani de la terminarea picturii Capela Sixtină în anul 2012, sărbătorită în toată lumea.

Plecând de la cele două tablouri care alcătuiesc Capela Sixtină pictată de Michelangelo, am constat o serie de elemente de anatomie introduse în pictura din acest tablou din perioada Renaşterii. De exemplu, în tabloul care înfâţişează separaţia luminii de intuneric, Michelangelo nu pictează gâtul lui Dumnezeu, ci, se observă în spatele gâtului trunchiul cerebral uman. Această fapt a fost remarcat de către doi anatomişti de renume care au arătat asemănarea uluitoare dintre gâtul lui Dumnezeu şi elementele de neuro-anatomie umană”, a completat Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Mai mult, neurochirurgul a găsit şi două explicaţii pentru faptul că în picturile din Geneză, ale lui Michelangelor se regăsesc părţi din creierul omenesc.

În primul rând, consider că Michelangelo era un foarte bun anatomist, cu toate că el nu a făcut niciodată disecţie pe femei, ci doar pe bărbaţi, a reuşit şi a pictat-o şi pe Eva în picturile sale. În al doilea rând, am o explicaţie ce ţine de partea spirituală, pentru că a venit conform indicaţiilor Papei Iulius al II-lea, care a comandat ca în picturile lui Michelangelo să existe elementul central în care Dumnezeu a creat omul dupa chipul şi fiinţa Sa, după chipul şi anatomia Sa”, a mai adăugat  Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Rectorul UPA din Iaşi, Prof.univ.dr. Doru Tompea a declarat că este o bucurie pentru comunitatea academică a universităţii ca neurochirurgul să conferenţie din nou.

Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea este memebru onorific al Senatului universităţii dar şi Doctor Homoris Causa. Ne bucurăm să îl avem din nou alături, mai ales că astăzi a ales să conferenţieze pe o temă atât de interesantă”, a completat rectorul ieşean.

În final, Alexandru Vlad Ciurea a transmis comunităţii academice că revine întotdeauna  cu plăcere şi drag la UPA, mai ales că ”universitatea reprezintă un vârf prin calitatea actului didactic”.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*