Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

 

Rev. Canon dr. Michael Bourdeaux va susţine la Iaşi conferinţa ”Rolul religiei în prăbuşirea comunismului”

Universitatea AI CuzaCentrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP) în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Fundaţia Konrad Adenauer şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vă invită la conferinţa Rolul religiei în prăbuşirea comunismului, susţinută de Rev. Canon dr. Michael Bourdeaux.  Evenimentul va avea loc vineri, 24 mai 2013, orele 17.00, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în Corpul H (Casa Catargi), Sala H1, Bd. Carol I, nr. 11, Iaşi.

 

Michael Bourdeaux este Canon Emeritus al Bisericii Angliei, specialist în istoria Rusiei şi în chestiuni religioase. După ce a studiat în URSS, în anii ’50, şi-a dedicat viaţa cercetării situaţiei creştinilor din ţările comuniste. În acest scop a şi fondat, în 1969, Centre for the Study of Religion and Communism, devenit apoi cunoscut sub numele de Keston College sau Keston Institute. Stabilindu-şi sediul la Oxford, Marea Britanie, aşadar într-un binecunoscut loc al excelenţei academice, institutul s-a remarcat prin cercetările făcute de o echipă care lucra profesionist, în acelaşi timp neascunzându-şi empatia cu creştinii persecutaţi în ţările comuniste, în special cu cei din URSS şi din estul Europei. Cum s-a spus, cu îndreptăţire, Keston Institute a devenit „vocea celor fără voce”. În timp şi pentru susţinerea activităţilor specifice, dar şi pentru prezervarea surselor, a datelor istorice, a mărturiilor ş.a.m.d. s-a constituit o arhivă impresionantă, o bibliotecă bine dotată, au fost publicate cărţi şi a fost editată o revistă (Religion in Communist Lands, din 1973; în 1992 si-a schimbat numele in Religion, State and Society), devenite de referinţă pentru înţelegerea problemelor religioase în ţările aflate sub dominaţia totalitarismului de esenţă marxist-leninistă. Puţini oameni au  făcut atât de mult pentru informarea opiniei publice occidentale despre viaţa creştinilor din ţări care păreau uitate şi pentru susţinerea libertăţii relligioase în acele spaţii lipsite decenii la rând de libertăţi, într-un timp în care nu mulţi credeau că regimurile comuniste vor avea un sfârşit.

Rev. Michael Bourdeaux a publicat numeroase cărţi şi articole. Dintre volumele sale amintim: Opium of the people: the Christian religion in the USSR (1965), Religious Ferment in Russia: Protestant opposition to Soviet policy (Macmillan, 1968), Faith on Trial in Russia (Hodder&Stoughton, 1971), Risen Indeed: Lessons in Faith from the USSR (Darton, Longman and Todd, 1983), Gorbachev, Glasnost & the Gospel (Hodder& Stoughton, 1990), The Gospel’s Triumph over Communism (1991) etc. Pentru activitatea sa, rev. Bourdeaux a primit în 1984 prestigiosul Premiu Templeton.

 

 

 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*