Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Academicianul Augustin Buzura a conferenţiat la Universitatea Petre Andrei

Prezent la Iaşi la a XVII-a ediţiei a Zilelor Revistei Convorbiri Literare, Academicianul şi scriitorul Augustin Buzura a susţinut o prelege în Aula Magna a Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi intitulată ”Ce ar mai fi de spus”.

Redactorul şef al Revistei Convorbiri Literare, Cassian Maria Spiridon a declarat ca a devenit o tradiţie deja ca invitatul de onoare al ediţiei să fie prezent în aula universităţii ieşene pentru a conferenţia în faţa studenţilor şi a ieşenilor.

Academicianul Augustin Buzura şi-a început conferinţa printr-o mărturisire, aceea că şi-a pierdut foile cu ceea ce dorea să vorbească chiar cu puţin timp înainte de eveniment. ”Sunt bucuros că sunt aici, întru-n oraş încărcat de istorie şi cultură. Mi-am adus aminte intrând în clădire de un prieten care s-a lăsat de fumat în Ierusalim. Chiar în dimineaţa asta mi-am pierdut cuvântarea din computer. Însă, am găsit o ciornă şi iată că am reuşit să recuperez ceva”, a mărturisit academicianul.

În schimb, în ceea ce priveşte titlul conferinţei ”Ce ar mai fi de spus…”, Augustin Buzura a declarat că această întrebare i-o datorează lui Aurel Socol. ”Am certitudinea că nu l-am întâlnit din întâmplare pe Aurel Socol. Sunt convins că în momentul potrivit, la timpul potrivit întâlnim oamenii potriviţi. Încă îl mai aud pe Aurel Socol rostind întrebarea ”Ce ar mai fi de spus”, întrebare care mai mult sau mai puţin mi-ai schimbat viaţa. Această întrebare, de multe ori se referea la analiza unei lucrări sau alteia sau a unor momente din viaţa pe care le-am trăit”, a mai completat Academicianul Augustin Buzura.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi şi-a manifestat bucuria şi onoarea în numele comunităţii academice pentru prezenţa academicianului în Aula Magna. ”E o mare bucurie să găzduim atât această nouă ediţie a Zilelor Revistei Convorbiri Literare, în parteneriat cu universitatea noastră, deschisă actului cultural de mai bine de patru ani încoace, dar şi onoarea de a-l avea alături pe cel, ale cărui cărţi le-am citit, de multe ori din cauza regimului de la acea vreme, pe sub mână”, a conchis rectorul universităţii ieşene. 

În acest an, Galele Revistei Convorbiri Literare ce se desfăşoară la Iaşi în perioada 25-27 aprilie au un specific aparte, datorită colaborării cu Filarmonica de Stat Moldova şi Teatrul Luceafărul.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*