Peste 700 de ministranţi din parohiile romano-catolice din Moldova vor participa sâmbătă, 20 aprilie 2013, la Ziua Ministrantului. Aceştia îl vor întâlni pe PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi. Evenimentul va avea loc în Iaşi, la catedrală şi la Institutul Teologic „Sfântul Iosif „.
Ministranţi, în Biserica Catolică, sunt acele persoane care îl ajută pe preot la Sfânta Liturghie sau la alte celebrări, îndeplinind unele slujiri care dau celebrărilor frumuseţe şi solemnitate, cum ar fi împodobirea altarului, purtarea cădelniţei şi a lumânărilor, sunatul din clopoţei etc.
Întâlnirea de la Iaşi, cu tema: „Ministranţii Diecezei de Iaşi, slujitorii lui Isus şi ai Bisericii”, doreşte să scoată în evidenţă slujirea pe care aceşti copii şi adolescenţi o aduc la slujbele bisericeşti, ajutând preoţii la altar. De asemenea, doreşte să îi ajute pe ministranţi în trăirea credinţei şi să-i încurajeze în slujirea lor în parohii, urmând exemplul Sfântului Tarciziu, patronul ministranţilor.
În centrul zilei este sfânta Liturghie, care va începe la ora 10.30, oficiată de PS Petru Gherghel. La celebrare vor fi prezenţi şi numeroşi preoţi, însoţitori ai ministranţilor. Toţi ministranţii vor purta în timpul Liturghiei hainele specifice de ministrant. Alte momente importante sunt dialogul dintre episcop şi ministranţi şi vizita la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” (Str. Văscăuţeanu, nr. 6), unde se formează tinerii pentru a deveni preoţi. Majoritatea dintre aceşti tineri seminarişti au fost la rândul lor ministranţi.
„Ministranţii sunt cei mai apropiaţi colaboratori ai preoţilor, atunci când urcă la altar şi celebrează tainele sfinte, mai ales sfânta Liturghie. Ei înconjoară altarul pe care coboară Isus pentru a ajunge şi prin slujirea lor în sufletele şi în casele oamenilor. Un preot fără ministranţi, am putea spune, că rămâne singur în biserică şi în mijlocul oamenilor. Ei sunt în mod firesc prietenii lui Isus…, primii vestitori ai marilor taine ce au loc pe altar, atunci când Isus coboară între oameni„, a subliniat episcopul de Iaşi într-un mesaj trimis responsabilului cu ministranţii.
Sfântul Tarciziu a fost un tânăr ministrant din timpul prigoanei împăratului Valerian, care şi a jertfit viaţa pentru a păstra la piept Sfânta Împărtăşanie pe care voia să o ducă la cei din închisoare. „Trimite mă pe mine!”, a spus Tarciziu preotului care căuta pe cineva dispus la o astfel de slujire. A fost ucis de câţiva tineri care voiau să i smulgă Sfânta Împărtăşanie. Era 15 august 257. Găsit, a fost dus la un preot de un pretorian convertit la creştinism. Era fără viaţă, dar ţinea strâns la piept bucata de pânză de in în care era depusă Sfânta Împărtăşanie.
Evenimentul de la Iaşi are loc în ajunul celei de-a IV-a duminici din timpul Paştelui, care, în Biserica Romano-Catolică, poartă numele de Duminica Bunului Păstor. În această duminică se celebrează cea de-a 50-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocaţii la preoţie sau la viaţa consacrată.