Doctorul Tudor Ciuhodaru considera saracia si lipsa de educatie printre cauzele unui comportament alimentar neadecvat cu risc major in aparitia bolilor metabolice si cardiace. In conditiile in care ne confruntam cu o adevarata epidemie de obezitate infantila, parlamentarul cere adoptarea proiectului legislativ privind introducerea educatiei pentru sanatate ca disciplina obligatorie in institutiile de invatamant.
,, Ne clasam pe locul 3 in Europa cu cei peste patru milioane de adulti obezi ce reprezinta un sfert din populatie si s-a ajuns ca jumatate din romani sa fie supraponderali. Mai precis 30% din femei şi 20% din bărbaţi depasesc greutatea normala iar 40% din copii sunt obezi.
Un neavizat rauvoitor ar putea spune, vazand numarul de obezi, ca aceasta inseamna exces, abuz si bogatie.
Putini isi pun problema ca acest lucru se datoreaza adesea faptului ca nu ne permitem costurile unei alimentatii de calitate bazata pe sfaturile unui nutritionist, precum si timpului limitat alocat sportului si relaxariii intr-o existenta trepidanta sub amenintarea facturilor si a concedierilor. Nu in ultimul rand absenta notiunilor despre un stil de viata sanatos si un comportament alimentar adecvat a dus la cresterea alarmanta a numarului de supraponderali si obezi.
Constatam ca pe langa cauzele genetice, biologice, culturale si comportamentale saracia si lipsa de educatie contribuie in mod paradoxal la aparitia obezitatii cu toate complicatiile de ordin metabololic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemica, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburari comportamentale, modificari de somn, suicid) sau osteroarticulare.
Meniul crizei – prost si nesanatos
Teoretic comportamentul alimentar ar trebui sa asigure pe langa disparitia senzatiei de foame si un echilibru nutritional si un numar adecvat de mese zilnic.
Practic problema consta in accesul limitat la alimentele de calitate (carne slaba de vita sau de pui, fructe proaspete) ce sunt inlocuite de alimente neadecvate, denumite generic ,,produse albe”: paine, orez, zahar, paste, faina si cartofi sau supa din oase cu maduva sau vesnica gustare slanina – margarina .
Sunt si modificari ale comportamentului alimentar legate de ritm (o gama larga de gesturi neadecvate: de la ,,rontait”- mancatul frecvent ce ofera iluzia relaxarii si duce la adevarate dependente de mancare pana la acea masa unica nocturna) sau de mod (alimentatia in fata calculatorului, televizorului). Adesea reactia la stres poate asocia consumul de alcool.
Odata instalata obezitatea se inchide cercul vicios al unui stil de viata nesanatos prin aparitia modificarilor de ordin psihologic si de integrare sociala mergand pana la depresia severa.
Estimam ca prin predarea in scoli a educatiei pentru sanatate se va limita acest fenomen prin invatarea modului de a asigura o alimentatie adecvata si a unui stil de viata sanatos.”