Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

 

Ieşeanca Mona Pivniceru renunţă la mandatul de ministru al Justiţiei

Mona PivniceruIeşeanca Mona Pivniceru nu va  mai ocupa, începând de miercuri, fotoliul de ministru al Justiţiei, prerogativele sale fiind preluate de premierul Victor Ponta. Guvernul a anunţat oficial că Pivniceru va deveni judecător la Curtea Constituţională.

Doamna ministru Mona Pivniceru şi-a exprimat dorinţa ca ulterior şedinţei de guvern de mâine, 27 martie 2013, să nu mai deţină această funcţie în cadrul Executivului, pentru a evita orice interpretare de posibil conflict de interese având în vedere că domnia sa va ocupa postul de judecător la Curtea Constituţională. Astfel, în cursul zilei de astăzi, Primul-ministru Victor Ponta a avut o discuţie cu Preşedintele Traian Băsescu şi au convenit ca Primul-ministru să preia interimatul, urmând ca şeful Executivului să facă, în maxim 45 de zile, în conformitate cu legile în vigoare, o noua propunere pentru portofoliul Justiţiei”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Mona Pivniceru şi-a început cariera profesională în domeniul juridic în 1982, ca avocat în Baroul Vaslui. În 1991, Mona Pivniceru a devenit judecător la Judecătoria Iaşi, iar doi ani mai târziu a fost numită magistrat la Tribunalul Iaşi. Din 1999 şi până în 2009, Mona Pivniceru a fost magistrat la Curtea de Apel Bucureşti, iar în decembrie 2010 a fost promovată la Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme.

Pivniceru a fost din 1997 şi până în 2007 conferenţiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, iar din 2007 până în 2010 a fost profesor universitar la catedra de drept a universităţii şi îndrumător doctoral pentru disciplinele Drept internaţional public, Protecţia juridică a drepturilor omului, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Practica CEDO – Master ştiinţe penale.

Mona Pivniceru a absolvit în 1982 Facultatea de Drept a Universităţii „Al I. Cuza” Iaşi, iar doi ani mai târziu a promovat examenul de definitivat în avocatură. Din 1991 a intrat în magistratură, iar în 1999 a obţinut titlul de doctor în drept – specializarea Drept internaţional public, la Universitatea „Al. I. Cuza”, sub coordonarea profesorului Mihail Jakotă.

În 2000, Mona Pivniceru a fost admisă la doctorat în specilizarea Drept civil în cadul Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti, coordonator fiindu-i profesorul Corneliu Bârsan. Lucrarea de doctorat cu tema „Efectele juridice ale contractelor aleatorii” şi-a susţinut-o în 22 decembrie 2008, la Facultatea dre Drept din Universitatea Bucureşti, fiind laureată cu distincţia „Suma cum laude”.

În 1994, Mona Pivniceru a devenit membru al Asociaţiei Magistraţilor din România şi al Asociaţiei Magistraţilort din Iaşi, în 2005 a devenit vicepreşedintele asociaţiei şi din 2008 până în 2011, când a fost desemnată în CSM, a fost preşedinte al forului.

Mona Pivniceru este autoarea unor lucrări de specialitate şi a primit numeroase distincţii şi premii, printre care Ordinul Naţional de Merit în grad de Comandor, pentru merite deosebite în elaborarea jurisprudenţei, reformarea justiţiei şi corecta aplicare a legii, primit în decembrie 2000 şi distincţia acordată de Asociaţia Magistraţilor din România în 2008 – „Reper moral şi profesional pentru ceilalţi magistraţi”.

Mona Pivniceru deţine din 2001 un apartament în Iaşi, în suprafaţă de 65,66 metri pătraţi, o casă de vacanţă de 400 de metri pătraţi şi un teren intravilan de 7.100 de metri pătraţi în comuna Tulgheş, cumpărate în 2007, potrivit ultimei declaraţii de avere, din 14 iunie 2012.

Pivniceru are un autotuism Volkswagen cumpărat în 2007 şi un ATV Linhai „supus înmatriculării”.

Ministrul propus pentru Justiţie are aproape 78.000 de lei în conturi şi depozite bancare, nu a făcut investiţii şi nu are datorii.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*