Deputatul PDL Camelia Bogdănici vrea ca ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să iniţieze o dezbatere publică privind desfiinţarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţiile de Sănătate Publică.
Democrat liberala spune că având susţinerea, se pare necondiţionată, a actualilor guvernanţi, ministrul Eugen Nicolăescu îşi încearcă puterile pe spatele românilor, ”întrebându-se probabil care este limita până la care USL-ul îl va lăsa să facă ce vrea, fără să îi pese de repercusiuni şi consecinţe”.
Ea spune că dacă o gafă politică este repede acoperită, această greşeală nu poate fi însă trecută cu vederea tot atât de uşor.
”Anunţul domnului Nicolaescu vine după numai câteva luni de guvernare şi prevede o măsură care a luat ani buni de analiză şi implementare, sistem dovedit nu numai în România ci şi în Europa şi în lume. Această măsură seamănă mult prea mult cu distrugerea post-decembristă a clădirilor comuniste, clădiri care până la urmă erau tot ale românilor”, spune deputatul PDL Camelia Bogdănici.
Pentru ea schimbarea unui sistem naţional de asemenea anvergură poate avea loc numai în cadrul unei dezbateri publice, lucru care nu s-a întâmplat.
”Se pare că tehnocraţii domnului Ministru, în loc să găsească soluţii la problemele românilor, găsesc doar subterfugii. Vorbim aici de Legea Sănătăţii nr. 95 din 2006 care este modificată după bunul plac al domnului Nicolaescu – prin hotărâri şi ordonanţe de guvern – ocolind astfel comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, care constituie for decizional. Se ajunge astfel la ridicarea oarbă a mâinilor aleşilor USL, fără ca măcar aceştia să înţeleagă sensul frazelor sau să îşi asume vreo responsabilitate. Nu vorbim aici de o virgulă sau de o propoziţie: prin O.G. 91 din 26.12.2012 sunt modificate 66 de articole din Legea Sănătăţii”, mai spune Camelia Bogdănici.
Deputatul PDL spune că dacă analizăm declaraţiile anterioare ale ministrului Nicolaescu, aflăm în declaraţia sa de la începutul lunii februarie că „în legea bugetului de stat pe 2013, la anexa 10, veţi vedea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi bugetul acestei instituţii”.
”Suntem prinşi în declaraţii ameţitor de contradictorii? Sau adevărul este altul? Citind cu atenţie, vedem că domnul Ministru nu se referă la desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate, ci doar ale celor judeţene. Împreună desfiinţarea direcţiilor de sănătate – care sunt reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu – începem să întrevedem adevăratul plan al ministrului USL: centralizarea absolută a întregului sistem financiar al sănătăţii, cu alte cuvinte controlul financiar absolut la nivel de stat al sistemului naţional de sănătate”, a mai spus Camelia Bogdănici.