Marti 21 Mai 2024, Actualizat acum 141 zile 12:00 am

 

Ieşenii de la Roadmanians s-au întors acasă după două luni

RoadmaniansIeşenii de la Roadmanians, care au ieşit pe locul 17 în cursa de raliu caritabil Budapesta – Bamako, s-au întors acasă.  Luni a fost lansată şi o expoziţie foto prin care tinerii au dorit să transmită în imagini ce au văzut şi experimentat în cele patru săptămâni de raliu. Expoziţia va fi deschisă publicului în cadrul showroom-ului  Mitsubishi – Casa Auto Iaşi, în perioada 19 – 25 martie.

Echipajul format din Bogdan Băianu, Vlad Pieptu şi Cristian Andrei ne-a împărtăşit câteva din experieţele inedite din cursa în care ei au fost reprezentanţii României.
Călătoria lor a început în luna ianuarie în Iaşi, echipa urmând apoi să traverseze 10 ţări: Ungaria, Slovenia, Italia, Franţa, Spania, Maroc, Sahara Occidentală, Mauritania, Senegal şi Guinea Bissau. Au avut de parcurs în total 10.000 km până la linia de sosire din Bissau, capitala statului vest african.

În Budapesta au cunoscut şi celelalte echipe concurente, cu maşini performante şi foarte bine dotate pentru o astfel de cursă, sisteme de navigaţie care valorau enorm,  piloţi profesionişti dar şi echipaje fără nici o experienţă sau fără maşini preparate.
Raliul a debutat cu o etapă foarte lungă – supermaratonul de 3.600 km din Budapesta până în Tinghir, în centrul Marocului. Probele speciale din Europa s-au desfăşurat în Ungaria, Slovenia şi Italia şi au testat tehnicile de condus pe zăpadă şi noroi pe timp de zi şi de noapte ale concurenţilor. Următoarea parte a supermaratonului a fost la alegerea fiecărei echipe şi a constat în alegerea locului prin care urma să se facă traversarea Mediteranei. Roadmanians a ales să treacă strâmtoarea Gibraltar, aceasta însemnând încă 2.000 km de condus.

După traversarea munţilor Atlas, echipa ieşeană a ajuns în cochetul orăşel Tinghir din inima ţinutului berber, înainte de termenul limită, primind şi punctele bonus pentru terminarea la timp a unei etape. Supermaratonul de trei zile a fost încheiat pe un onorabil loc 11.

Marea provocare abia acum a început. Şi pentru un plus de adrenalină, tinerii au realizat că sistemul lor de navigaţie pentru Africa nu recunoaşte decât drumurile şi oraşele principale.  Din acest moment şi până la finalul competiţiei, ieşenii s-au orientat în funcţie de punctele cardinale, coordonatele geografice arătate de GPS şi hărţile clasice.
Următoarele zile au adus atât etape dificile din punct de vedere al şofatului, cât şi primele probleme de ordin mecanic. Toate s-au rezolvat cu puţină ingeniozitate românească şi cu ajutorul prietenilor. Cei trei Roadmanians au aflat că prin deşertul pietros din Maroc sau prin cel nisipos din Sahara Occidentală, condusul în regim de competiţie este o experienţă pe cât de solicitantă pe atât de plină de adrenalină.

Dar maşina lor, un Mitsubishi L200, s-a comportat excelent pe toate tipurile de teren şi în condiţii climatice extreme, de la -15 grade în Europa şi până la 45 de grade în deşert.
Trecerea graniţelor a fost o aventură în sine. Durând fiecare de la câteva ore până la o zi, a fost un calvar birocratic presărat cu câte un  “petit cadeau” şi cu localnici “binevoitori”.
Dar totul era dat uitării când toţi competitorii ajungeau în bivuac, locul de campare, care de cele mai multe ori era poziţionat în locaţii inedite, fie pe plaja de pe malul Atlanticului, fie în mijlocul deşertului Sahara sau în savană, la marginea unui sătuc.
Deşi cuprinşi de spiritul competitiv, tinerii ieşeni nu au uitat ce înseamnă a fi oameni şi şi-au ajutat concurenţii, când aceştia erau în situaţii dificile. Totul a culminat cu renunţarea la 3 zile de competiţie pentru a-şi ajuta nişte prieteni a căror maşina se răsturnase în savană, să treacă linia de sosire. Pentru aceste fapte, echipa Roadmanians a primit unul din cele 5 premii speciale – Friendship of People.

La finalul competiţiei, ieşenii s-au situat pe locul 17 din 41 de echipe înscrise la start. Dar nu poziţia este importantă, ci faptul că au trăit o aventură intensă şi minunată, că au cunoscut oameni şi culturi noi, că şi-au făcut prieteni, că şi-au testat limitele şi s-au cunsocut pe ei înşişi.

În Bissau tinerii au înfiinţat un Centru Comunitar de Informare pentru tineri, cu acces permanent la internet. De asemenea, aceştia au donat spitalului Simao Mendes medicamente şi echipamente medicale de bază.Toate produsele au fost adunate de tineri în ultimele 3 luni înainte de plecare de la sponsori, prieteni şi persoane care au dorit să îi ajute din întreaga ţară. Proiectul caritabil a fost realizat fără intermediari, într-un spirit internaţional al păcii, cooperării şi prieteniei.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*