Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Premiera spectacolului Giselle la Opera Naţională Română

afis GiselleOpera Naţională Română Iaşi anunţă premiera spectacolului Giselle, balet romantic în două acte, muzica de Adolphe Charles Adam, libretul de Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges şi Théophile Gautier, coregrafia clasică rusă adaptată de Mihail Motovilov. Reprezentaţiile vor avea loc pe 13 şi 16 martie 2013, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi.
Bianca Grigoriu, PR al ONRI spune că ambele spectacole sunt considerate premiere, întrucât pe scenă vor evolua distribuţii diferite.
Maeştri balet: Mihail Motovilov, Dorina Cotorobai şi Sergiu Cotorobai, Costume: Maria Rodica Eşanu, Decor: Cătălin Târziu.

Premiera spectacolului Giselle a avut loc la Theatre de l’Academie Royal de Musique din Paris, la data de 28 iunie 1841. Coregrafia Jean Coralli şi Julles Perrot. Scenografia Pierre Cicerri, în rolul titular Charlotta Grissi. O versiune revăzută a coregrafiei iniţiale aparţine lui Marius Petipa, pentru premiera baletului la Teatrul Mariinsky din Petersburg (1887).

Data apariţiei acestui balet marchează una dintre cele mai importante etape ale istoriei spectacolului coregrafic romantic. Mai ales prin coregrafia lui Marius Petipa, baletul Giselle, pentru care Adolphe Adam a scris o partitură nu lipsită de calităţi ale melodicii şi varietăţii ritmice a dansurilor de caracter, a devenit, aşa cum spunea Serge Lifar, o muzică destinată privirii. (Grigore Contantinescu, Iosif Sava, Daniela Caraman Fotea, Ghid de balet, Editura muzicală, 1973)
Premiera la Iaşi a avut loc la data de 18 noiembrie 1967, fiind primul spectacol dirijat de maestrul Corneliu Calistru la Opera de Stat Iaşi, regia şi coregrafia Vasile Marcu, scenografia George Doroşenco.
Adolphe Adam este un muzician prin excelenţă dansant, ca dovadă numărul mare de balete pe care le-a compus, în total 14, cel mai bun rămânând Giselle. Contemporan cu Donizetti, el compune pentru public, pentru director, pentru prima donna, nu pentru el însuşi, nu ca un geniu care crează numai pentru că simte nevoia de a crea. Muzica pentru Adam este o profesiune nu o credinţă. Muzica baletului Giselle este în întregime originală, lucru rar pentru epoca sa, când toţi compozitorii de balete se inspirau din Haydn şi Mozart. (George Doroşenco, scenograf, din programul de sală al stagiunii 1967-1868, Opera de Stat Iaşi)
Preţul unui bilet este de 30 lei stal / 20 lei balcon / 50 lei loja. Informaţii şi rezervări la Agenţia Operei, telefon 0332.888.448, e-mail bilete@operaiasi.ro.
http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*