Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Romeo Olteanu, la final de mandat: Părăsesc o instituție care funcționează fără sincope

Prefectul de Iasi, Romeo Olteanu

Prefectul de Iasi, Romeo Olteanu

După ce a fost prins băut la volan, provocând un accident de circulaţie, prefectul Iaşiului, Romeo Olteanu şi-a dat demisia din funcţie. El a ţinut, însă, să facă un bilanţ al activităţii sale, pe care l-a transmis prin intermediul unui comunicat de presă.

Iată comunicatul:

Pot să îmi caracterizez mandatul la conducerea Instituției Prefectului – județul Iași ca fiind unul al echilibrului, al legalității și al imparțialității. În cei peste doi ani în care am ocupat funcția de prefect al județului, instituția pe care am avut onoarea să o conduc nu a fost implicată în nici un scandal de ordin profesional, asigurând o stare de normalitate atât în cadrul instituției cât și în relațiile cu alte autorități locale și centrale. Nimeni nu a spus și nici nu poate să spună că instituția a fost folosită ca armă politică, că a făcut poliție politică. Așa cum am promis încă de la preluarea mandatului am fost un prefect al tuturor ieșenilor și mi-am desfășurat activitatea în interesul tuturor cetățenilor.

 

Am preluat proiectul european câştigat de Instituţia Prefectului – Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor publice oferite cetăţenilor judeţului Iaşi, prin dezvoltarea capacităţii de gestionare a informaţiei la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi şi facilitarea comunicării inter-instituţionale – din momentul în care s-a demarat implementarea lui. În cei doi ani de mandat am reuşit să finalizăm acest proiect în valoare de peste trei milioane de lei şi să implementăm toate prevederile convenite cu instituţiile Uniunii Europene. Sper ca în timp, beneficiile acestui important proiect să se simtă în principal la nivelul serviciilor oferite ieşenilor.

 

O altă parte importantă a mandatului meu în fruntea Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi a fost legată de relaţia cu societatea civilă. Am fost aproape de toate problemele ridicate de persoanele vârstnice, de ONG-uri, de mediul de afaceri, de toţi cetăţenii care au avut nevoie de sprijinul instituţiei. Cred că persoanele cu care am colaborat în această perioadă pot să vă confirme acest lucru. Ca exemple vă pot oferi activitatea Comisiei de Dialog Social, una dintre cele mai active din ţară, dar şi activitatea din cadrul Comisiei pentru persoanele vârstnice. În plus, am resuscitat Consiliul de Dezvoltare Economică şi Socială. În cadrul acestuia au fost înfiinţate noi comisii, iar una dintre ele, cea de construcţii, a pus bazele unui cluster care a câştigat deja fonduri europene pentru dezvoltarea lui.

 

În aceşti doi ani de mandat am pus mare accent şi pe relaţia cu cetăţenii. Uşa mea a fost deshisă pentru toţi locuitorii județului Iași. Am organizat audienţe săptămânale, cu foarte puţine excepţii, şi am încercat să vin în ajutorul tuturor celor care aveau nevoie. În acest context, a fost modificat şi site-ul instituţiei, care a devenit mai atractiv pentru cetăţeni, cu mai multe informaţii despre activitatea instituţiei, dar şi cu noi metode de interacţiune cu ieşenii. În momentul în care am avut multe solicitări de la cetăţenii judeţului am organizat audienţe în teritoriu, pentru a veni în sprijinul celor care nu se pot deplasa până în municipiul Iaşi. În total, am primit în audiență peste 1.000 de persoane.

 

M-am implicat şi în rezolvarea situaţiei din comuna A. I. Cuza. Acolo era un blocaj care trena de ani buni. Am reuşit să aduc la aceeaşi masă autorităţile locale, autorităţile judeţene, instituţii deconcentrate din Iaşi, Bacău şi Suceava în încercarea de a rezolva problemele oamenilor care stau cu ameninţarea râului Siret la uşă. Sper eu că situaţia s-a deblocat şi a intrat pe un făgaş normal pentru realizarea lucrărilor de amenajare a albiei râului Siret.

 

Un alt proiect care a fost implementat în mandatul meu, cu un real succes, a fost cel al întâlnirilor cu primarii, secretarii, responsabilii din primăriile din judeţ. Am încercat, şi spun eu am reuşit să realizăm o legătură între instituţiile deconcentrate şi autorităţile locale. Primarii au avut legătură directă cu reprezentanţii unor instituţii cu care trebuie să colaboreze şi întâmpinau diverse probleme. Au fost organizate 25 de astfel de întâlniri.

 

O altă prioritate a mandatului meu a fost dezvoltarea sectorului de agricultură al județului. În acest sens au fost organizate mai multe întâlniri menite să ajute acest sector extrem de important al Iașului. Una dintre cele mai importante dezbateri pe linie de agricultură a avut loc în 2013, cu tema „Agricultura județului Iași în perspectiva noii politici agricole comune – probleme actuale, oportunități de viitor”, la care au participat în jur de 100 de fermieri, parlamentari, directori de instituții deconcentrate.

 

Am avut un mandat greu şi din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă. Am avut viscol şi căderi importante de zăpadă iarna, inundaţii primăvara, dar şi caniculă şi secetă în perioada de vară. Am coordonat toate aceste servicii pentru ca ieşenii să nu fie foarte afectaţi de aceste fenomene meteorologice extreme. Poate că un motiv pentru care nu apărut probleme foarte mari în acest domeniu este şi că am avut grijă ca toate instituţiile, pornind de la Instituţia Prefectului, să îşi facă treaba exemplar.

 

Dincolo de toate aceste proiecte, m-am ocupat, alături de colegii mei, şi de activitatea mai puţin vizibilă, dar care este absolut necesară pentru o instituţie care reprezintă Guvernul în teritoriu. Corpul de Control al Prefectului a efectuat peste 160 de verificări pe baza sesizărilor depuse la Instituția Prefectului. Au fost verificate în jur de 12.000 de hotărâri aprobate de consiliile locale și Consiliul Județean, dar și aproximativ 100.000 de dispoziții emise de primari și președintele Consiliului Județean. Totodată, au fost realizate peste 150 de proceduri prealabile și 25 de acțiuni în instanță cu privire la actele emise de autoritățile locale. În perioada în care am fost prefect al județului Iași s-a finalizat și procesul de analiză a cererilor depuse pe baza Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, modificată şi completată. În aceeași perioadă au fost emise și aproximativ 1.300 de hotărâri ale Comisiei Județene de Fond Funciar. La Instituția Prefectului au fost depuse în jur de 5.000 de petiții. Doar la nivelul anului 2013 instituția a avut 1.320 de cauze în instanță. În cei peste doi ani de mandat au fost organizate alegeri parlamentare și europarlamentare în mod corect, transparent şi în deplină legalitate.

La final de mandat pot să spun că părăsesc o instituție care funcționează fără sincope. Sper ca noul prefect al județului Iași să ducă mai departe proiectele aflate în curs de derulare și îi urez succes în îndeplinirea atribuțiilor în serviciul ieșenilor.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*