De 7 ani, ieşeanul Andrei Aniţa este profesor de fotbal la unul dintre cele mai prestigioase institute de sport din Emiratele Arabe Unite * printre elevii săi se numără fiul şi nepotul şeicului din Abu Dhabi, iar printre prieteni, nimeni altul decât Ladislau Boloni, fost antrenor al echipei din capitala Emiratelor * o poveste impresionantă despre viaţa profesională şi privată a unui ieşean printre musulmanii şi creştinii din Emirate
Are 29 de ani, din care 7 ani i-a petrecut în Abu Dhabi, în calitate de profesor de sport la lnternational School of Choueifat. A început să joace fotbal la Iaşi, pe la 12 ani, la Clubul Politehnica, sub îndrumarea antrenorului Dorinel Toiu, dar trambulina pentru Abu Dhabi a fost Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi, acolo unde a trebuit să îmbrăţişeze o varietate de discipline sportive. „Atletismul şi gimnastica din facultate m-au ajutat enorm în fotbal. Când plecam de la antrenamentele de la facultate eram cu două clase deasupra celorlalţi jucători de fotbal, pentru că mă mişcam în continuare, întrucât la mine lucrau toate grupele musculare”, a declarat Andrei Aniţa. Prin 2005, profesorul de sport al lui Andrei îi comunică acestuia că în baza bursei de la facultate poate să plece în America pentru interviu, prin programul „Work and travel”. „Am ajuns acasă, m-am pus la masă şi le-am spus părinţilor că eu plec în America. Nu am lucrat ca profesor îndrumător de copii. Eu am ajuns în America şi prima oară am lucrat la bucătărie. Tabăra şi cu şcoala au fost două lucruri care s-au înţeles extraordinar de bine. Următoarea plecare, în anul III, a fost în Elveţia, de astă dată ca şi îndrumător de sport pentru copii. Eram, de dimineaţă de la ora 7 şi până seara, cu grupe diferite de copii, la masă şi pe terenul de sport. În tabăra din Elveţia am interacţionat cu o prinţesă din Bahrein şi cu o fiică de prim-ministru din Ucraina”, s-a destăinuit Andrei. În ultimul an de facultate, Andrei a dat interviu la Bucureşti pentru un job de profesor de sport în Emiratele Arabe Unite. „Practic, nu am vizat expres Emiratele, ci o zonă din lume unde avea sucursală şcoala unde activez acum, respectiv International School of Choueifat, acolo unde se întâlnesc şi musulmani, şi creştini. La interviu, întrebările nu au fost neapărat pe teme sportive, ci pe câtă engleză ştii să vorbeşti şi cât de sociabil eşti ca om. Aici m-a ajutat foarte mult faptul că am fost în America şi în Elveţia înainte de interviu”, a mai spus Andrei.
„Războiul” de la moscheea din apropierea institutului de sport
Într-una din zilele anului 2007, lui Andrei i se comunică prin mail faptul că a fost selectat pentru postul de profesor de sport pentru lnternational School of Choueifat din Abu Dhabi, pe un salariu de 5.500 de dirhami (aproximativ 1.600 de euro), pentru a preda fotbal, într-un număr de ore pe săptămână. „Primul lucru pe care l-am făcut a fost să sun un prieten cu care fusesem în Elveţia şi să-l întreb ce înseamnă dirhami, cât e în euro sau în dolari, ca să ştiu pe ce mă duc. Înainte de a ajunge în Abu Dhabi a trebuit să ajung la diferite ministere şi ambasade din Bucureşti pentru a mi se aviza adeverinţele şi diplomele. Primul contact cu ţările arabe a fost atunci când am ieşit din aeroport şi am rămas fără aer, nu de uimire, ci pentru că era foarte cald”, a spus Andrei Aniţa. În Abu Dhabi, Andrei a fost cazat într-un apartament situat într-un bloc cu 4 etaje, în apropierea şcolii, chiar lângă Clubul Al Jazeera, unde era antrenor Ladislau Boloni, cu care Andrei s-a împrietenit şi alături de care a făcut multe antrenamente. „Primele contacte cu lumea arabă au fost cutremurătoare. După prima noapte petrecută în acel apartament, pe la 5 dimineaţă m-au trezit nişte urlete puternice, ceea ce am crezut eu atunci. M-am ridicat în şezut şi am rămas încremenit. Arabi, război, numai lucruri de astea îmi treceau prin cap. Mi-am făcut curaj şi am deschis geamul. Chiar lângă blocul în care stăteam era o mică moschee, cu două difuzoare, prin care musulmanii erau chemaţi la rugăciune”, a spus rememorat Andrei. Mai târziu, aceste manifestări specifice ţărilor arabe, precum oprirea musulmanilor în trafic, pe autobandă, la mall, la baie, la cumpărături sau la muncă, pentru rugăciunea pe preş, urmau să-i devină familiare. „Cu toate astea, ei sunt mai păcătoşi decât noi, creştinii. Ei muşamalizează totul într-un fel în care eu aş vrea ca românii să o poată face. Dacă la ei s-ar vrea să se facă ştirile de la ora 5, cred că aceste ştiri ar putea dura până a doua zi la ora 5. Ce se întâmplă la ei în ţară e greu de spus, dar sunt băieţi deştepţi şi ştiu să acopere aceste aspecte mai sumbre”, remarcă tânărul.
„La orice echipă din lume, pregătirea fizică e mai importantă decât orice altceva” – Andrei Aniţa
Antrenor pentru copilul şeicului din Abu Dhabi
Vacanţa la şcoala din Abu Dhabi se ia de pe 4 iunie până pe 24 august şi de Crăciun, de pe 12 decembrie până pe 3 ianuarie. Cei care nu preferă să vină în ţară în aceste două vacanţe, pleacă în vacanţă în Sri Lanka, Tanzania, Vietnam sau Cambogia, cu atât mai mult cu cât din Dubai se poate zbura peste tot în lume. Pe Andrei, un singur lucru l-ar mai putea convinge să se întoarcă în România, iar acel lucru este organizarea unei tabere. „Am fost chemat şi de Direcţia de Sport şi de alţii, să fac ceva în Iaşi, dar toţi sunt politici, aşa că prefer ca ideile mele să rămână acolo, în Abu Dhabi, pentru că eu politic nu lucrez. Aici, în ţară, dacă eşti politic, vii cu două poze şi ţi se face legitimaţie de antrenor de fotbal sau de baschet, or eu nu vreau asta. Poate pentru că totul e politic, în România nici sportul nu mai e ce era odată”, a spus Andrei. În opinia acestuia, fotbalul din România este unul foarte slab din cauza pregătirii antrenorilor, dar şi din cauza lipsei de pregătire fizică a jucătorilor. „La orice echipă din lume, pregătirea fizică e mai importantă decât orice altceva. Eu am reuşit acolo prin pregătire fizică. Când am ajuns în Abu Dhabi am găsit nişte copii talentaţi, dar care, ca şi orientare tactică în teren şi pregătire fizică, erau praf. I-am pus pe picioare şi când am fost la turneul regional în Egipt, în 2009, am obţinut primele rezultate. Acolo lucrez doar cu băieţi, nu am voie cu fete. Dacă fetele sunt în sală, băieţii sunt pe teren. Niciodată nu lucrează împreună”, a completat ieşeanul. În echipa copiilor pe care profesorul ieşean îi pregăteşte se află şi copilul, dar şi nepotul şeicului Mansour bin Zayed al-Nahyan, din Abu Dhabi.
„Poate pentru că totul e politic, în România nici sportul nu mai e ce era odată” – Andrei Aniţa
Prieten cu Loţi Boloni
În cei 7 ani de când este profesor în Abu Dhabi a interacţionat inclusiv cu fostul căpitan al naţionalei României de fotbal, Ladislau Boloni, dar şi cu Philip Cocu, managerul PSV Eindhoven, care a jucat la Al Jazeera, cu Rafael Sobis sau Victor Baiano. „Cu Olăroiu au interacţionat alţi colegi de-ai mei din şocoală, pentru că acesta era antrenor în Al Ain. Când m-am văzut prima oară cu Loţi Boloni am vrut să joc fotbal. Mi-a fost ca un îndrumător în primii ani, în care am fost profesor la ISC, prin prezenţa şi atitudinea lui faţă de antrenamente. Am învăţat de la Loţi că până nu pui tu piciorul să arăţi, arabii, şi nu numai ei, nu or să înveţe niciodată fotbal”, a spus Andrei. Elevii profesorului de fotbal din capitala Emiratelor sunt din tot Orientul Mijlociu, din America de Sud, Australia sau Asia. Toţi aceştia trăiesc în Abu Dhabi, unde s-au stabilit de mai mulţi ani, împreună cu părinţii, care lucrează acolo. „Copiii acestora sunt atraşi acolo, pentru că şcoala este bine recunoscută în mediul academic, majoritatea cursanţilor ajung mai apoi la Harvard, Oxford sau Boston, în cele mai renumite universităţi din lume”, a spus Andrei. Timpul liber pentru un profesor la această şcoală înseamnă doar o zi de vineri, deoarece sâmbăta sunt competiţii cu copiii, iar de duminică şi până joi, inclusiv, este program de şcoală, de la 8 la 19. În curiculum există nu numai fotbal, ci şi baschet, volei, softball, cricket, atletism sau înot. Şcoala înglobează atât cantină, dormitoare, săli de clase şi săli de sport multifuncţionale, pentru cei peste 4.000 de elevi şi preşcolari, cât şi pentru profesori. (Nelu Păunescu)
Comunitatea românilor din Abu Dhabi
Joi, după ore, Andrei se întâlneşte cu prietenii din comunitatea de români din Abu Dhabi sau, mai bine zis, cu un mic grup de prieteni, mare parte dintre ei profesori cu el la aceeaşi şcoală, printre care Diana Mircea din Alba Iulia şi Ştefăniţă Buzatu din Bucureşti, profesori de înot, Remus Alexandrescu din Focşani, profesor de handbal, Laura Chenderesi din Oradea, profesor de baschet, Liviu Ioniţă, arbitru FIBA de baschet, Andreea Isărescu, campioană olimpică la gimnastică sau Micky, profesoară de gimnastică din Târgovişte.
„În serile de joi, ne adunăm şi mai jucăm un rummy, un poker, mergem în club sau stăm acasă şi ne uităm pe internet la Vocea României sau la fotbalul din campionatul intern al României, acelaşi îndeletniciri pe care le au şi românii din ţară. Când ne strângem cu toţii, la televizor sunt emisiuni româneşti”, a recunoscut Andrei Aniţa. În Abu Dhabi, cea mai mare comunitate este cea de irlandezi, care se simt acolo ca la ei acasă, ţinând cont de faptul că ţara a fost o vreme colonie britanică. În ce priveşte comunitatea de români, tot ce se organizează este mai mult la nivel de grupuri. „Nu s-a făcut niciodată ceva care să coopteze întreaga comunitate. Cu toate astea se oficiază nunţi, botezuri, cu preoţi veniţi din România, există biserică ortodoxă cu preot român, făcută special în mijlocul deşertului numai pentru noi. De Paşti am fost toţi românii acolo, am ciocnit ouă, am asistat la slujba de Paşti… La început nu îţi este greu ca român, departe de casă, pentru că nu cunoşti extrem de multe lucruri, încât nu ai timp să te gândeşti că îţi este rău. Odată ce ai ajuns să le cunoşti şi să cam ştii tot, atunci îţi este mai greu”, mărturiseşte tânărul profesor ieşean.
Sursa: Evenimentul