Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Împrumuturile pentru studenții români, suspendate în Marea Britanie

The Daily Telegraph a publicat o ştire prin care a anunţat că împrumuturile de studii pentru studenţii români şi bulgari din Marea Britanie au fost îngheţate după o creştere „suspecta” a numărului înscrierilor la facultăţile britanice. În realitate, împrumuturile pentru taxele de studiu nu au fost îngheţate, ci împrumuturile pentru cheltuielile de întreţinere, a explicat pentru adevarul.ro profesorul britanic Simon Parker, care predă de 10 ani în România şi îi ajută pe elevii români să dea admiterea la cele mai bune universităţi din Marea Britanie.

„De fapt, nu este nicio noutate, elevii români care trăiesc în România şi vor să-şi depună dosarul la universităţi britanice  oricum nu puteau aplica pentru împrumuturile care acoperă costurile de trai. Ei pot să aplice şi să primească numai împrumutul care acoperă taxele universitare”, a explicat Parker. Ce-i drept, publicaţia menţionează că sunt două tipuri de împrumuturi care pot fi solicitate de studenţii din Uniunea Eurpeană de la Guvernul britanic: un împrumut pentru achitarea taxelor de studii (de 9.000 de lire sterline/an) şi un alt împrumut care acoperă costurile de trai, pentru care studentul trebuie să aducă dovezi că a locuit legal pe teritoriul Marii Britanii în ultimii trei ani. Cine nu poate să aducă aceste dovezi, nu este eligibil împrumutului. Aproximativ trei sferturi dintre studenţii vizaţi nu au reuşit să dovedească faptul că au dreptul la aceste împrumuturi, potrivit unor surse citate de the Daily Telegraph.

Secretarul de stat pentru Universităţi, David Willetts, a declarat că suspendarea acestui tip de împrumuturi pentru studenţii din cele două ţări a fost decisă după ce s-a observat o creştere „neobişnuită“ a numărului celor care primesc sprijin din partea Student Loans Company (SLC). Potrivit publicaţiei, aproximativ 5.500 de români şi bulgari au primit prima plată a împrumutului pentru cheltuieli de întreţinere anul acesta, reprezentând o creştere importantă faţă de anul trecut. Majoritatea studenţilor sunt înregistraţi la „furnizori alternativi“ mai mici, care oferă diplome naţionale superioare (HND) şi alte calificări non-universitare.

În Marea Britanie sunt aproximativ 6000 de români care urmează studii universitare.

sursa: adevarul.ro

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*