În ziua de astăzi, pentru mulți cetățeni, telefonul mobil nu mai reprezintă doar un accesoriu, ci o necesitate dată și de nevoia/dorința de comunicare cât mai facilă. Aici nu discutăm doar de convorbirile telefonice, ci și de posibilitatea pe care o dau aceste dispozitive de a te conecta la internet, a afla informații sau de a folosi rețelele de socializare oricând și oriunde te-ai afla.
Nu de puţine ori investiţia pentru a achiziţiona un telefon mobil este substanţială, mai ales când vorbim de aparate noi şi performante. Atunci când ai un telefon mobil, indiferent de valoarea lui, trebuie să ştii cum să îl ţii departe de infractori.
Telefonul mobil continuă să fie unul dintre bunurile cele mai sustrase. Motivele sunt simple și ușor de dedus:
– sunt mici, dar cu o valoare însemnată și ușor de comercializat;
– mulți dintre posesorii acestora manifestă superficialitate când este vorba de telefonul mobil și luarea măsurilor de protecție adecvată, oferind oportunități infractorilor. Care trec la acțiune ori de câte ori au ocazia.
Fie că ne aflăm în mijloace de transport în comun, pe stradă, în zone aglomerate sau în localuri publice pentru a ne deconecta/distra, nu trebuie să ne lăsăm nesupravegheate telefoanele mobile sau celelalte bunuri personale.
Sunt numeroase situațiile în care este sesizat furtul unui telefon mobil, iar polițiștii constată de fapt că reclamantul fie și-a uitat telefonul mobil într-o anumită locație (bancă din parc, masă din club/restaurant, taxi, etc.), fie că acesta a căzut din buzunarul hainei, fiind purtat neglijent.
Un alt lucru care trebuie să stea în atenția părinților care le cumpără telefoane mobile copiilor: ne trimitem copilul la școală, la joacă sau în alte locuri publice cu o mică avere asupra lui. Pe care însă, de cele mai multe ori, nu știe cum să o gestioneze, iar modul în care folosește telefonul mobil îl poate transforma în ținta unui infractor.
Copilului care primește în dar un telefon mobil trebuie să i se readucă aminte permanent următoarele reguli:
– telefonul mobil nu trebuie lăsat nesupravegheat, indiferent de locul în care se află. O clipă de neatenție este suficientă hoțului pentru a îl sustrage;
– nu te lăuda persoanelor necunoscute, celor pe care îi cunoști prea puțin, chiar și prietenilor, cu telefonul tău mobil scump. Aceeași regulă este valabilă și pentru alte bunuri de valoare sau sume de bani pe care le ai asupra ta;
– atunci când mergi pe stradă, nu etala/expune telefonul mobil. Acesta poate atrage nu doar priviri invidioase, ci îl poate determina pe un infractor să te deposedeze de el când are ocazia;
– indiferent de pretext, nu da telefonul tău mobil unei persoane necunoscute sau pe care o cunoști din vedere. Principalele „povești” ale celor care vor să îți fure telefonul mobil sunt următoarele: vreau să sun un prieten, vreau să văd ce oră este sau vreau să mă uit puțin la telefonul tău nou.
Numai în ultimele 24 de ore, la nivelul municipiului Iași au fost reclamate ca sustrase 7 telefoane mobile, valoarea acestora ridicându-se la circa 9200 de lei. Exemplicăm cu două cazuri sugestive:
– în cursul zilei de 7 mai a.c. un bărbat din Iași a sesizat că în jurul orelor 15.00 un tânăr necunoscut, prin amenințarea cu acte de violență a deposedat pe fiul său, în vârsta de 13 ani și pe un alt copil cu care acesta se afla, de câte un telefon mobil, valoarea prejudiciului fiind de circa 1200 de lei. Minorii se aflau pe Bulevardul Alexandru cel Bun, fiind acostați de cel care a comis fapta, care le-a luat telefoanele mobile și apoi a fugit;
– tot ieri, o tânără de 23 de ani, din județul Neamț a reclamat că în jurul orelor 15.30, persoane necunoscute i-au sustras telefonul mobil, în valoare de 1800 de lei. În momentul comiterii faptei, victima se afla în Piața Voievozilor, telefonul mobil fiind lăsat nesupravegheat pe o bancă.
Sursa: Comunicat de presă IPJ Iasi